вівторок, 22 травня 2018 17:06

"Навчання можуть бути прикриттям" - дізналися подробиці про вторгнення Росії в Азовське море

"Навчання можуть бути прикриттям" - дізналися подробиці про вторгнення Росії в Азовське море
РФ не можна зараз притягнути до відповідальності за рвійськові кораблі біля берегів України через недосконале законодавство. Фото: Etcetera.media

21 травня Росія розпочала в Азовському морі військові навчання. Триватимуть до 23 травня. Російські військові перекрили 2 тис. квадратних кілометрів моря й підійшли до українських берегів менше, ніж на 16 км. Вже 19 травня вони почали затримувати українські судна, які прямували до Бердянська та Маріуполя. Зупиняли їх на півтори години. Зараз кажуть, що робили це у зв'язку зі стрільбами в акваторії.

"В Азовському морі - початок російського вторгнення. Потрібні не вичікування, а державницька позиція, адекватна відповідь та кризове реагування, - говорить 58-річний Андрій Клименко, голова ГО "Майдан закордонних справ". - Військові кораблі та катери РФ, використовуючи угоду від 2003 року (Договір між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. - Gazeta.ua) пройдуть куди хочуть, формально використовуючи право мирного проходу. Якщо з нашого боку не буде посиленого патрулювання, демонстрації намірів витіснення російських катерів, різкого звернення до РФ та світового співтовариства - це може бути початком анексії Приазов'я. Від нього потрібно негайно відмовитися та почати створювати кризовий штаб".

Росія зараз намагається відійти від міжнародної угоди про спільне використання вод Азовського моря й диктувати українським суднам свою позицію, - каже військовий експерт 58-річний Ігор Козій. - Роблять усе, щоб показати свою силову присутність в акваторії.

Проводячи навчання в Азовському морі, Росія не порушує міжнародне законодавство?

Формально – ні, бо маємо угоду про спільне використання вод Азовського моря. А військові навчання – це зараз атрибут постійної діяльності збройних сил. Інша справа, що російська сторона мала проінформувати українську сторону про ці навчання. Але не забувайте, що зараз іде фактично війна між Росією та Україною. Тому вони і діють за силовим сценарієм. Поки не отримають серйозний опір, так буде й далі. Бо це - філософія існування російської державності.

Росія під виглядом військових навчань може напасти на Україну з боку Азовського моря?

Якщо мають такі плани, то навчання можуть бути прикриттям і певним етапом для проведення цієї інтервенції. Зараз треба виходити з достовірних інформаційних ресурсів, а саме із повідомлення розвідувальних структур. Але сам факт навчання ми в жодному разі не повинні називати підготовкою до окупації. Роблячи публічно такі припущення, Україна може опинитися в епіцентрі міжнародного скандалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія закрила для України частину Азовського моря

Як маємо реагувати на те, що російські військові кораблі підійшли до українських берегів майже впритул?

Фахівці з міжнародного морського права мають проаналізувати угоду про спільне використання вод Азовського моря й зробити висновок. Якщо знайдуть порушення – маємо діяти дипломатичним шляхом і звертатися у міжнародні структури.

"Загроза підступає до наших берегів. Росія ультимативно закриває для українських суден дві тисячі квадратних кілометрів Азовського моря. Кажуть, проводять навчання зі стрільбами. Але, - увага! - відстань від цього району до українського узбережжя менше 10 миль. А, відтак, менше, ніж дозволяє міжнародна конвенція з морського права. Що це, провокація для перевірки боєздатності української берегової охорони? Або військовий демарш: "І Крим наш, і Азов наш'", - написав у Facebook журналіст 49-річний Андрій Цаплієнко.

Російська Федерація почала вторгнення в Азовському морі, закривши вхід для українських суден. Голова ГО "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко вимагає від України державницької позиції, адекватної відповіді та кризового реагування.

Зараз ви читаєте новину «"Навчання можуть бути прикриттям" - дізналися подробиці про вторгнення Росії в Азовське море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі