четвер, 17 вересня 2020 15:59

Можуть звинуватити в окупації Криму Януковича і примиритися з Росією - Березовець

Можуть звинуватити в окупації Криму Януковича і примиритися з Росією - Березовець
Системна робота з розвалу української армії провадилася з перших місяців перебування Януковича при владі - Тарас Березовець. Фото: YouTube

Нові докази державної зради Януковича і його уряду та про підготовку окупації Криму є важливими для міжнародних судів, сказав Gazeta.ua політолог, засновник правозахисної організації Free Crimea Тарас Березовець.

Державне бюро розслідувань опублікувало свою версію слідства, як Україна втратила Крим.

"У скоєнні державної зради підозрюються найвищі посадові особи держави того періоду – президент-утікач Віктор Янукович, міністри оборони Дмитро Саламатін та Павло Лебедєв, а також начальник генерального штабу - головнокомандувач ЗСУ Володимир Замана", - пишуть у відомстві. Останнього Апеляційний суд випустив зі слідчого ізолятора у травні торік. Саламатін живе в РФ, Лебедєв теж виїхав з України і переховується від слідства.

Чому саме зараз ДБР оприлюднило цей висновок?

Ці ж висновки вже оприлюднювали Військова прокуратура України і Генеральна прокуратура в ході численних розслідувань та експертиз, допитів, які відбувались з 2014 року. Зараз бачимо формальний висновок нового відомства, але того, що якось пов'язаний з виборами чи з тиском на Росію, не спостерігаю. Враховуючи, що влада зараз намагається домовитись про замирення з РФ, треба дивитись, чи є там нові факти і чи враховані ключові. Бо можна звинуватити в усьому Януковича, але ключове випустити.

Служба безпеки мала секретну інструкцію на повну заборону розвідувальних дій у бік Росії

На що звертати увагу?

Системна робота з розвалу української армії провадилася з перших місяців перебування Януковича при владі. І Лебедєв, і Саламатін - керівникии Міноборони - мали російські паспорти. Крім того, Якименко, останній глава СБУ, теж був російським громадянином. Має бути вказано те, як ліквідовували військові частини, вивозили військове обладнання з АР Крим. Це видається державною зрадою, тому особливо зважати треба на хронологію подій. Також - на формування військових частин у тодішньому Криму. Понад 80 відсотків у них служило місцевих жителів. Зрозуміло, що зрадили в першу чергу, бо там мали сім'ї. А не зраджували здебільшого підрозділи, в яких були вихідці з інших регіонів. Бувало так, що дружина служить у Збройних силах України, а чоловік у Чорноморському флоті Росії. Це порушення заходів безпеки і створювало сприятливі умови для вербування. Не знаю таких прецедентів у світовій практиці. Мають бути прямі інструкції заборони. За Януковича цим не займалася конттрозвідка, бо мала таку вказівку. Є багато свідчень, що Служба безпеки мала секретну інструкцію на повну заборону розвідувальних дій у бік Росії. Її теж прийняли саме за часів Януковича. Для доведення треба використовувати ці секретні ухвали і накази. Експерти і медіаспільнота мають пильнувати, щоб цих моментів не випустили.

Чи сприятимуть такі розслідування пришвидшенню деокупації Криму?

Деокупація Криму - це проблема десятиліть. Крим може бути повернений до складу України, тільки якщо почнуться проблеми в самій Російській Федерації. Індикаторів того, що Росія починає розпадатися, наразі немає. Можемо аналізувати балтійський сценарій - після захоплення СРСР 1940 року ці країни відновили незалежність через пів століття. Американські експерти малюють Україні горизонт у 40-60 років. Минуло тільки 6.

Росія не піде ні на які саміти по Криму, бо вважає це питання закритим

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Час грає проти нас" — український посол про деокупацію Криму

Заступниця глави Міністерства закордонних справ України Еміне Джеппар минулого тижня заявила, що підготували багаторівневу стратегію деокупації Криму. На найвищому політичному рівні будуть саміти, які ініціюватиме Україна.

Очевидно, МЗС за теперішньої влади робить усе так, щоб про це ніхто не чув. Уже упустили багато можливостей української дипломатії. Ніхто з західних партнерів ні на які саміти не піде. Вказуватимуть, що все сказано підтримкою декларації Майка Помпео, де заявили, що відкидають російську анексію. У зустрічах без Росії не бачитимуть сенсу, а Росія не піде ні на які саміти по Криму, бо вважає це питання закритим.

Зеленський казав, що треба домовитися посередині. А Крим вважається подразливим моментом. Залишили ритуальну риторику для внутрішнього користування. Ось поїхав президент в Австрію і говорив про анексію Криму. Ніби й добре зробив, але по суті - нічого. Міжнародна дипломатія дуже бюрократизована. Крім декларацій, мають бути дії - ініціювання слухань у Раді Безпеки ООН, у Генасамблеї, в комітеті Ради Європи. Треба сприяти, щоб правозахисні організації проводили такі слухання. Це працювало в попередні роки. Працювали за власні кошти або меценатські. Держава лише допомагала підтримкою тодішнього МЗС на чолі з Клімкіним і нинішнім міністром Кулебою. Зараз держава виключилася з процесу. А для організації будь-яких слухань має бути офіційний лист від України. Натомість кажуть, не на часі це, бо коронавірус тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна прагне використати ще один міжнародний майданчик для деокупації Криму - МЗС

Що має передбачати довгострокова стратегія?

І освіту для кримчан, і перетягування звідти "мізків", аби їхали працювати до України, і створення більшої кількості державних телеканалів для Криму. Останніх немає. UA:Крим там недоступний, хіба дивляться ATR на YouTube. Треба працювати над створенням більшої кількості спеціального контенту. Мають бути в Херсонській області і спеціальні центри для отримання документів, лікування.

Слідчі ДБР виділили основні 5 епізодів скоєння злочину, що призвели до окупації Кримського півострова: скорочення ЗСУ (з 240 000 до 162 000 військовослужбовців); 2. Підрив стану мобілізаційної готовності (скоротили половину від штатної чисельності військкоматів. Військові частини були укомплектовані лише на 25-55%); знищення систем протиповітряної оборони Криму (управління системою ППО Криму передали до командування ВМС України на півострові, яке в подальшому перейшло на бік ворога); незаконні організаційні зміни та нівелювання стратегічних оборонних документів; не вживали заходів реагування на зовнішні загрози (розвідка повідомляла про підготовку наступальної операції з боку РФ наприкінці 2013-го – на початку 2014 року).

Зараз ви читаєте новину «Можуть звинуватити в окупації Криму Януковича і примиритися з Росією - Березовець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі