понеділок, 03 червня 2019 19:02

Минулому не збрешеш: показали, хто раніше жив у Криму
8

В Криму у 1783 році налічували 1500 мечетей, у багатих селах при них були мінарети ( висока вежа, з якої мула скликає мусульман на молитву. - Gazeta.ua).

Діяли десятки медресе(релігійні школи - Gazeta.ua), повідомляють в Crimean tatars.

Картина художника Карло Боссолі, на ній зображені руїни мечеті в степу
Фото: Crimean tatars.
Ханська мечеть в Бахчисараї. Малюнок 1840 року
На малюнку Огюста Раффе зображені дервіші в мечеті Карасубазара.
Мечеть у Феодосії
Мечеть у Гурзуфі. Фото початку ХХ сторіччя

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мечеті Криму провели "профілактику екстремізму"

"Мулла сповіщає народ щоразу, коли настає час молитви, і одноманітними і похмурим співом скликає правовірних мусульман. Перший заклик лунає відразу після сходу сонця, другий - в полудень, третій - після заходу сонця. Потім, вночі татари ще два рази повинні молитися, і мені нерідко самому траплялося бачити, як мулла, в бурю і проливний дощ, засвітивши ліхтар, вирушав на мінарет або на кам'яну паперть мечеті і, незважаючи на ніч і негоду, виконував припис Алкорана. Втім, татари тільки по п'ятницях йдуть молитися в мечеть, куди народ також збирається на великі свята і під час посту. Звичайно молитва відбувається вдома або на поле, і тільки старі відвідують мечеть", - писав німецький натураліст Густав Радде під час свого візиту до Криму.

Новобраний президент України Володимир Зеленський вшанував депортованих радянським режимом кримських татар.

"Нині кримські татари знову стали жертвами репресій - як і ті, хто залишився відданим Україні в окупованому Криму. Я вірю, що ми звільнимо батьківщину киримли від окупації. Ми зробимо це разом!"

Зараз ви читаєте новину «Минулому не збрешеш: показали, хто раніше жив у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі