пʼятниця, 23 липня 2021 20:23

"Лебідь, щука і рак тягнуть віз" – Муждабаєв про оточення Зеленського

"Лебідь, щука і рак тягнуть віз" – Муждабаєв про оточення Зеленського
Айдер Муждабаєв: "Порядку у владі немає – лебідь, щука і рак тягнуть віз. На відміну від байки, всі можуть розмовляти. І кожен каже своє, чим дуже шкодить". Фото: Тарас Подолян

Провали у внутрішній і зовнішній політиці відбуваються найперше з вини оточення президента Зеленського. Непродумані заяви щодо захоплення китайською компартією та наявність людей, пов'язаних із режимом Януковича, поглиблюють прірву між владою і суспільством. Водночас Зеленський як політик явно дистанціюється від Росії, де його вже називають "бандерівським президентом".

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст, заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

"Дикі провали стосуються саме наближених до Зеленського, – каже він. – Він останнім часом дурниць не каже. А оточення не заспокоїться – робить компліменти Комуністичній партії Китаю. Це свідчать, що порядку у владі немає – лебідь, щука і рак тягнуть віз. На відміну від байки, всі можуть розмовляти. І кожен каже своє, чим дуже шкодить".

Перед зустріччю Зеленського з Байденом лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія сказав у інтерв'ю китайському агентству "Сіньхуа", що його партія близька до Компартії Китаю. На думку Муждабаєва, це звучить дико.

"Пекін є основним геополітичним суперником Вашингтону. Він нас не захищатиме від Росії. Це демонструє рівень деяких людей у керівництві. Я б сказав: "Шановний пане Арахамія, ви представник національної меншини. Вам подобається політика китайської компартії. Але вона чинить з представниками нацменшин таким чином: беруть, скажімо, уйгура і саджають в концтабір, де його катують і примушують відмовитися від своєї мови та ідентичності". Якщо Арахамія вважає цю партію в чомусь схожою із правлячою в Україні, то я йому раджу просто піти з політики й не ганьбитися", – заявляє він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гра у багатовекторність": які наслідки для України може мати китайський скандал "слуг"

В оточенні Зеленського забагато перверсивних персон, наголошує журналіст. Як приклад він називає заступника керівника Офісу президента Олега Татарова, що під час Революції Гідності курирував затримання та просування кримінальних справ проти майданівців.

"У лютому 2014 року, коли я ще жив у Росії, тричі приїздив до Києва і висвітлював події на Майдані. У мене в стрічці спливали його висловлювання. Ця людина має потрапити під суд як пропагандист Януковича – за виправдання вбивств. Це відвертий брехун і ворог України. Для кожного українця, що вважає Майдан чимось позитивним, не кажучи вже про ветеранів і волонтерів, слова Татарова – плювок у душу. І це налаштовує найактивнішу частину суспільства проти Зеленського. Чи є Татаров настільки цінною персоною, щоб через нього поглиблювалася прірва між президентом і громадськістю? Сумніваюся", – стверджує він.

Щодо Володимира Зеленського журналіст впевнений – він прагне дистанціюватися від Росії.

"Росія будь-якого українського керівника доводить до того, що він починає від неї відхрещуватися. Почалося це з Кучми, який видав книгу "Україна не Росія". Скільки б наші очільники не намагався балансувати, Росія кидає на умовні ваги власну гирю і доводить, що з нею справ мати не можна. Зараз навіть ведучі російських програм кажуть, що Зеленський – "бандерівський президент". Ольга Скабєєва нещодавно в ефірі заявила, що "українці і росіяни – не один народ. Ви не гідні бути нашими братами". Я аплодую цій фразі. Те, за що ми боролися роками, те, що проголосила киянка Анастасія Дмитрук – "Никогда мы не будем братьями" – підтвердила пропагандистка путінського режиму", – підсумовує Айдер Муждабаєв.

Повне інтерв'ю з Айдером Муждабаєвим читайте в журналі "Країна"

1 липня Володимир Зеленський у відповідь на опубліковану Путіним статтю про те, що українці і росіяни – "один народ" заявив, що якби так було насправді, то "в Москві, імовірно, в обігу були б гривні, а над Державною думою майорів би жовто-блакитний прапор".

7 липня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія привітав комуністичну партію Китаю зі 100-річчям її створення та заявив, що хотів би перейняти її досвід керування. Також він наголосив, що принципи правлячих партій України та Китаю мають багато спільних рис.

Після цієї заяви в мережі з'явилося багато карикатур на Арахамію.

Зараз ви читаєте новину «"Лебідь, щука і рак тягнуть віз" – Муждабаєв про оточення Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі