пʼятниця, 12 січня 2018 16:19

"Крим за кораблі не продаємо!" - все про заяву Путіна щодо повернення флоту
8

11 січня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова повернути з окупованого Криму Україні її військову техніку. Також він не проти, щоб українські війська були присутні при утилізації боєприпасів у Криму.

Того дня президент РФ зустрічався з головними пропагандистами російського телебачення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готовий передати військові кораблі та техніку з окупованого Криму

"Користуючись нагодою, хочу сказати: ми готові продовжити цей процес: чи готові передати військові кораблі Україні, які в Криму ще є, готові передати авіаційну техніку, бронетехніку. Але це вже не наша справа, вона в такому практично стані і була, за ці роки ніким не обслуговувалася. Є і значний боєзапас, але він, за даними наших військових експертів, транспортуванню не підлягає, це небезпечно, він підлягає утилізації на місці. Ми готові запросити українських військових, щоб вони взяли участь в утилізації цих боєприпасів", - заявив президент.

До анексії

Український військовий флот в Криму з'явився у 1995 році, коли розділили Чорноморський флот СРСР. У ньому було 833 судна: 28 підводних човнів, 2 протичовнові крейсери, 6 ракетних крейсерів, 20 есмінців і фрегатів, близько 4 CКР і близько 30 малих ракетних кораблів і катерів. Близько 70 тральщиків, 50 десантних кораблів і катерів, близько 100 бойових і допоміжних катерів, 410 одиниць морської авіації.

22 роки тому Україна отримала 18,3%, а решта відійшла Росії. Військово-морські бази у Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві і Балаклаві і ще 10 баз морської авіації перейшли до ВМС України. Росіяни продовжили дислокуватися в Криму - орендували військово-морську базу в Севастополі та кілька військових об'єктів в різних кутках півострова.

Автор: cheline.com.ua
  Чорноморський флот СРСР у 1995 році
Чорноморський флот СРСР у 1995 році

Флот жив своїм життям до 2014 року. Частину човнів розпиляли, ще частину продали. До березня 2014 року в Криму перебували 21 корабель ВМС України і 50 допоміжних суден. Перебували на військових базах в Севастополі та на озері Донузлав. Також були частини морської піхоти та берегової охорони, два аеродроми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поблизу Севастополя п'ять російських буксирів заблокували українські кораблі

Анексія Криму

Під час анексії півострова українські кораблі залишились на військових базах. А військові підрозділи не вийшли за межі частин. У кінці березня росіяни почали захоплювати штурмом один за одним військові об'єкти України. Не здалось шість кораблів, що стояли на базі на озері Донузлав. Човни "Костянтин Ольшанський", "Кіровоград", "Черкаси", "Чернігів", "Вінниця" вийшли на воду та кілька днів плавали по озеру, тікаючи від російських катерів. При цьому жоден з них вогонь не відкривав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тенюх "здав" флот, а Турчинов погодився — адмірал-дезертир розповів у Москві

Паралельно спеціальні війська РФ взяли штурмом військові частини на суші - берегову охорону в Феодосії, батальйони морської піхоти в Керчі. Під час штурму 13-го фотограмметричного центру Головного управління оперативного забезпечення Збройних сил України застрелили на посту прапорщика Сергія Кокуріна.

Автор: Радіо Свобода
  Марш беззбройних українських військових на аеродромі Бельбек
Марш беззбройних українських військових на аеродромі Бельбек
Автор: Рейтерс
  Російські військові погрожують українському офіцеру
Російські військові погрожують українському офіцеру
У квітні-травні 2014 року Україна отримала назад 40 човнів, більшість - це допоміжні судна та катери. Серед них жодного бойового корабля з повним озброєнням.

Що залишилось у Криму

За даними Українського мілітарного порталу, в Криму під контролем окупантів перебувають:

- 11 бойових кораблів і катерів та 7 допоміжних суден,

- по 2 батальйонні комплекти БМП-2 і БТР-70 і БТР-80,

- 7 дивізіонів артилерії,

- чотири мінометні батареї,

- 5 дивізіонів зенітних комплексів С-300,

- 4 дивізіони ЗРК "Бук",

- літаки МіГ-29 та Л-39,

- різноманітна автомобільна техніка з баз зберігання;

Бойових кораблів лишилося 11: корвети "Тернопіль", "Луцьк", "Хмельницький", "Придніпров'я", морські тральщики "Чернігів" та "Черкаси", великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", корабель управління "Славутич", великий підводний човен "Запоріжжя", артилерійський катер "Херсон" та протидиверсійний катер "Феодосія".

Також у росіян лишилося 6 одиниць допоміжного флоту: "Кременець", "Дубно", "Сквира", "Каланчак", "МУС-482", рейдовий катер "РК 603".

Авіація: Літаки ВМСУ з півострова вилетіли майже всі - окрім 2 протичовнових літаків Бе-12. Але вони були не в льотному стані - одні фюзеляжі.

Військово-повітряні сили ЗСУ залишили 9 винищувачів МіГ-29, 3 учбово-бойових Л-39М1 та 1 транспортник Ан-72.

Ще одна велика втрата - 6 комплексів берегових протикорабельних ракет 4К51 "Рубіж", а також комплекс радіотехнічної розвідки "Кольчуга".

Стан військового майна

Частину кораблів у 2014 році почали використовувати росіяни, як донори для ремонту кораблів РФ. Про це заявив 27 лютого 2017 року командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко. Так, з корвета "Тернопіль" брали запчастини для ремонту малого протичовнового корабля "Єйськ", який входить до складу 68 бригади ВМФ РФ.

Великий дизельний підводний човен "Запоріжжя" 641-го проекту у тимчасово окупованому Севастополі. Літо 2017-го
Фото: Тарас Чмут
Чорноморський флот СРСР у 1995 році
Росіяни показали, як захоплювали "вишки Бойка"
Прикордонний сторожовий корабель "Григорій Гнатенко" притягли у Феодосію на розбірку
Марш беззбройних українських військових на аеродромі Бельбек

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму кораблі ВМС України розбирають на запчастини

У березні 2016 року росіяни відправили на металобрухт прикордонний сторожовий корабель проекту 1241.2 "Григорій Гнатенко". Він входив у Севастопольський загін Морської охорони Державної прикордонної служби.

Автор: моя Феодосія
  Прикордонний сторожовий корабель "Григорій Гнатенко" притягли у Феодосію на розбірку
Прикордонний сторожовий корабель "Григорій Гнатенко" притягли у Феодосію на розбірку

13 січня у мережі з'явилось відео, на якому показали стан українських військових кораблів в окупованому Криму. Кадри оприлюднив пропагандистський канал "Звезда".

На записах можна побачити морські тральщики "Чернігів" та "Черкаси", а також підводний човен "Запоріжжя" і рятувальне буксирне судно "Кременець". За роки анексії українська техніка неабияк занепала. На деяких суднах появилась іржа та облізла фарба.

Реакція Військово-морського флоту України

Українська військова техніка, яка залишилася на території окупованого Криму, не є "мотлохом", як її називають у Російській Федерації. Про це повідомив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко.

"На період анексії Криму - з 8 бойових кораблів не на ходу був тільки один ВДК "Ольшанський". Там потребували ремонту головні двигуни. Те, що говорять, що був "мотлох"- це не відповідає дійсності", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воронченко розповів про стан військової техніки в Криму в момент анексії

Воронченко розповів, що в Криму залишилася берегова техніка - два батальйони БМП і стільки ж БТР. Вони були готові до використання, БТР вимагали ремонту на 15-20%. Також там знаходилися 7 дивізіонів артилерії і 4 мінометні батареї в цілому стані. Авіатехніка, яка була в стані експлуатації, зараз перебуває на території України.

Ракція політиків

"Стосовно пропозиції агресора і окупанта Путіна щодо "повернення кораблів та літаків". Ми, українці, за деякий час відвоюємо окупований схід, повернемо Крим та розвалимо Московську імперію. "Ядерна біта" вам, бандитам, не допоможе. Як не допомогла й СРСР. Вам, кремлівські орки, лишилося небагато. Бо за українцями правда, а отже, з нами Бог", -заявив позафракційний народний депутат Дмитро Ярош.

"Це один із елементів передвиборчої кампанії і не тільки. Тут багато завдань, які зараз вирішує Путін, у тому числі чергове приниження України з його сторони. Мовляв, територія моя, а іржавий металобрухт можете забрати. Бандит, вже відчуваючи своєю підлою душею неминучість міжнародного суду і справедливої кари за скоєні ним злочини, поки ще не може зупинитися у своїх потугах принизити Україну. А завершиться тим, що одночасно з поверненням Криму уряд Росії виплатить компенсацію Україні за катастрофічні наслідки тимчасової окупації Криму і розв'язаної на сході України війни", - голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Автор: Карикатура Євгенії Олійник
  Володимир Путін робить все, аби Крим визнали російським
Володимир Путін робить все, аби Крим визнали російським

"Пропозиція Путіна передати військову техніку з Криму Україні - жест доброї волі, щоб зрушити політичне врегулювання з мертвої точки. Президент говорив, що Росія найбільше зацікавлена в тому, щоб були зреалізовані Мінські домовленості. Президент є прихильником того, щоб були завершені обміни полоненими. І це - ще один жест доброї волі прояву політичного настрою", - прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.

"Росія хоче показати: мовляв, дивіться, навіть за таких відносин з Україною ми готові віддати їй старий флот. Яка ж лояльна російська влада! Звичайно ж, кораблі, що залишилися у Криму, були в непоганому стані. Але зараз є великі сумніви щодо цього. На мою думку, річ навіть не в тому, що їх доведеться ремонтувати. Повернення кораблів із Криму може не тільки обійтися нам у копієчку, але й спричинити політичні втрати. Так, Військово-морський флот України сильно ослаб. Ми втратили левову частку наших кораблів і суден забезпечення. Фактично ми будуємо свій флот із нуля", – заступник директора Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Антон Міхненко.

"Крим за кораблі не продаємо, не здаємо й не міняємо. Так, це наші кораблі, вкрадені Путіним. Доведені до жахливого стану, як і сам Крим, окупантами. Все, до чого доторкається "русский мир", стає непридатним. Ми повернемо Крим, й всю українську власність там, в тому числі й кораблі. Як і Донбас" - перший затупник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

"Російський чортик з табакерки. Що трапилося? Чому так зненацька, практично після 3,5 річного мовчання, з'явилося це рішення? Хочу нагадати, що процес передачі кораблів та техніки ще в 14-му "буксував" та затягувався під "любим соусом" російською стороною - від кредиторської заборгованості та утилізації "мотлоху" до початку кампанії на сході. Щось тут не те? Не думаю, що цей крок додасть плюси Путіну в передвиборчій кампанії. У нього дивідендів і так достатньо. А от у нас головного болю добавиться від не швидкого "за досвідом 14-го" процесу прийому-передачі до імпортозаміщення у разі прийняття рішення щодо відновлення технічної готовності. А як бути з позовами до міжнародних інституцій?", - командувач ВМСУ у 2014 - 2016 роках Сергій Гайдук.

Реакція соцмереж

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 83% офіцерів СБУ - порахували зрадників серед силовиків у Криму

Міністерство оборони України заявило про недоцільність добудування ракетного крейсера "Україна" і повідомило, що Військово-морські сили Збройних сил України не потребують цього судна. Ракетний крейсер "Україна" було спущено на воду 27 років тому, але вже багато років його будівництво "заморожене" на стадії готовності на 95%. Утримуванням судна займається Миколаївський суднобудівний завод.

Зараз ви читаєте новину «"Крим за кораблі не продаємо!" - все про заяву Путіна щодо повернення флоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі