четвер, 29 липня 2021 14:16

"Імперія має зникнути" - Муждабаєв про майбутнє Росії

"Імперія має зникнути" - Муждабаєв про майбутнє Росії
Айдер Муждабаєв: "Кожен свій виступ завершую словами: "Російський Рейх має бути зруйнований"". Фото: Тарас Подолян

Підтримка Україною кримськотатарського народу, його медіа та меджлісу руйнуватиме імперський міф про "російський Крим".

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст, заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

"Проти захисту прав переслідуваного корінного народу не може бути жодних аргументів навіть у тих західних політиків, яких купив Путін, – зазначає він. – Це одна з базових гуманітарних цінностей демократичного світу. Треба йти шляхом підтримання кримськотатарського народу, його медіа й законно обраного меджлісу. Створювати уряд і парламент Криму у вигнанні. Усе це руйнуватиме брехню про нібито "російський Крим" і зміцнюватиме українську державність на півострові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діда Мороза не існує" - Муждабаєв про рейтинги влади

Айдер Муждабаєв уже шість років живе в Україні. На запитання, як країна змінилася за цей час, відповідає, що суспільство змінюється на краще.

"Дедалі більше людей розмовляють українською. Я 33 роки працював у доказовій журналістиці. Дивлюся на соцопитування. Загалом українці люблять свою країну й готові її захищати. Якщо Путін сунеться, об'єднаються навіть ті, які зараз одне одного недолюблюють. Більшість зрозуміє, що Росія – не брати й не сусіди. Це смерть. Це як вогонь, який палає поруч із твоїм будинком, і з яким не можна ні домовитися, ні співіснувати. Ця імперія має зникнути".

Журналіст стверджує, що кожен виступ завершує словами: "Російський рейх має бути зруйнований".

"Іншого виходу немає. Інакше це буде поразкою всього людства. Ми не можемо програти. Путін уже довів, що він не той, з ким можна мати справу", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дії Зеленського не сприяють єдності суспільства - Муждабаєв

Цього року Україна відзначає 30-річчя незалежності. З чим ми підійшли до цієї дати? Айдер Муждабаєв резюмує:

"Якби не було російської агресії та окупації частини території, я міг би сказати, що Україна склала іспит на державність. Але історія не любить умовного способу. Утім, якби не було агресії, ми б досі мріяли про якийсь союз із РФ. Перемога, зрештою, однаково буде нашою. Поразка неможлива, бо тоді не буде нас".

Повне інтерв'ю з Айдером Муждабаєвим читайте в журналі "Країна"

23 серпня має відбутися установчий саміт Кримської платформи. Уже відомо, що в роботі саміту візьмуть участь керівники низки інститутів ЄС: президент Європейської Ради, виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії, високий представник ЄС.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь викликам, що зростають, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини й захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Імперія має зникнути" - Муждабаєв про майбутнє Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі