пʼятниця, 22 січня 2021 15:43

Діти з автоматами, примусове щеплення невідомою речовиною, безправ'я і засилля окупантів: ТОП-7 проблем Криму
7

Окупований 2014 року росіянами Крим опинився в найгіршій з версій Радянського Союзу. Жителі півострова живуть із подачею води за графіком, перебувають під санкціями та воюють з колоністами з РФ за роботу, лікування та місця в дитячих садках. Щоправда казати про невдоволення не варто, оскільки за це можна опинитися чи без роботи, чи за ґратами.

Gazeta.ua спробувала розібратися які проблеми кримчан наша держава мала вирішити "ще вчора".

Автор: Уніан
  У 2014 році порушивши міжнародні норми РФ окупувала півострів Крим
У 2014 році порушивши міжнародні норми РФ окупувала півострів Крим

Примусова вакцинація

Російські окупанти анонсували масове вакцинування жителів Криму своїм препаратом "Спутник V". Окупаційні органи влади заявили, що насамперед вакцинуватимуть медиків, учителів та співробітників окупаційного Роспотребнадзора.

Жителі Криму неоднозначно ставляться до перспективи вакцинуватися російським препаратом. Посилаються на те, що президент Росії Володимир Путін відмовився її колоти. До того препарат "Спутник V" не пройшов всі етапи тестування.

Самі окупанти заявляють що ніби-то почали вакцинувати військовослужбовців Чорноморського флоту, який базується в Криму.

Примусове вакцинування має ознаки проведення дослідів на людях і є військовим злочином.

Правозахисники наголошують на тому, що окупанти не мають права змушувати людей погоджуватися на вакцинування. Вони закликають людей відмовитися від процедури, оскільки це може нести загрозу для здоров'я та життя.

У разі погроз звільненням, чи штрафами кримчани можуть звернутися до правозахисних організацій "КримSOS", чи Кримської правозахисної групи по допомогу.

Вакцинування потенційно-небезпечним препаратом є військовим злочином. Україна на міжнародному рівні має заявити про ставлення до насильницької вакцинації своїх громадян, які вимушені жити на окупованому півострові.

Автор: Софія Староконь
  25 березня 2021 року вступає в силу путінський указ про розширення прикордонних територій
25 березня 2021 року вступає в силу путінський указ про розширення прикордонних територій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга" лобіював гастролі російського репера, який топтався в окупованому Криму

У кримчан відбиратимуть земельні ділянки

25 березня 2021 року набуде чинності указ президента Росії Володимира Путіна про розширення прикордонних територій РФ. За російським законодавством, ділянками в цих зонах можуть володіти лише громадяни Росії.

Таким чином Кремль продовжує нав'язувати своє громадянство людям, що принципово не хочуть отримувати російські паспорти. Російська Федерація вже прямо заявляє – хочеш залишатися українцем у Криму, тоді будеш безхатьком.

Окрім цього земельними ділянками на тимчасово окупованому півострові володіють і можновладці. Показовим стали оприлюдненні журналістами "Схем" дані про голову Конституційного суду України. Олександр Тупицький володів маєтком у Кореїзі, а 2018 року розширив його, прикупивши ще дві земельні ділянки.

Це є великим викликом для нашої нацбезпеки, бо РФ може й чинитиме тиск на українських можновладців.

З 25 березня окупаційні органи влади надсилатимуть листи з повідомленням про відчуження та сумою компенсації. Українські правозахисники радять людям зберігати їх та звертатися до ЄСПЛ.

Бізнесменам, які через окупацію Криму втратили майно, мають звернутися до міжнародного арбітражу.

Документи про куплю-продаж нерухомості в окупованому Криму Україна не визнає, оскільки РФ незаконно окупувала півострів.

Автор: Росзмі
  Росіяни активно вербують кримських дітей до лав своїх військових формувань
Росіяни активно вербують кримських дітей до лав своїх військових формувань

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму від російської Covid-вакцини ледь не помер 18-річний матрос

Мілітаризація дітей

В окупованому Криму активно діє пропаганда військової служби в збройних силах держави-окупанта - Росії. Для цих цілей на півострові відкривають дитячі мілітарні об'єднання "Нащадки перемоги", "Патріот", "Тактика" й інші. Найбільшим з них є Юнармія. На її розвиток з російського бюджету щорічно виділяють мільярди рублів.

Участь в Юнармії є безкоштовною і тому батьки віддають дітей туди, аби ті не сиділи вдома.

На заходах дітей вчать розбирати та збирати зброю, захоплювати будівлі і вести допит англійською мовою.

Тренери всіляко запевняють дітей, що ті є громадянами РФ, які мають захищати "батьківщину".

Така вербування порушує Женевські конвенції та є пропагандою служби у збройних силах держави-окупанта.

Торік в Організації Об'єднаних Націй прийняли резолюцію, що засуджує мілітаризацію окупованого півострова.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим спільно з правозахисними організаціями "Кримська правозахисна група", "Українська Гельсінська спілка з прав людини" та ZMINA презентували список так званих посадовців, що нав'язують російську ідентичність кримським дітям.

Утім Україна не розробляє програм, які стали б альтернативою "дитячої служби в армії".

З 2014 року Кримська мала академія наук не працює в Україні, а кримські відмінники не можуть брати участь в наших наукових заходах. Щоправда, держава спростила вступ до материкових вищих навчальних закладів для кримчан.

Щоб розв'язувати цю проблему Україна має створити медіапростір, який насамперед був би цікавий, пропагував гуманізм всупереч російській ненависті.

З початку окупації пройшло 7 років. Найменші діти вже виросли в умовах окупації і не бачили Україну. Якщо ми не почнемо запускати програми, які були б привабливими для тих юнаків, то після деокупації ми повернемося на територію з нелояльними громадянами.

Автор: Кримська правозахисна група
  У 2020 році РФ незаконно призвала до лав ЗС РФ 3300 кримських юнаків
У 2020 році РФ незаконно призвала до лав ЗС РФ 3300 кримських юнаків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму з кранів тече вода з аміаком - місцеві шоковані

Відсутність представницьких органів влади

Жителі окупованого Криму, які приїжджають в Україну, стикаються з проблемами, що пов'язані насамперед із пропискою на материковій частині України.

Кримчани, які міняють та отримують перші паспорти, не можуть прописатися на території півострова. Студенти мають проблеми із заселенням до гуртожитків. Відновлення паспорта громадянина України для жителя півострова матиме важкі бюрократичні проблеми, як і отримання.

Для того, аби отримати свідоцтво про народження, батьки повинні одразу після народження дитини їхати до Херсона, аби в судовому порядку реєструвати дітей.

Україна має прийняти закон про місцеві органи влади, які до деокупації працюватимуть на материку. Такі органи влади підвищать рівень лояльності людей, яких щодня "обробляє" російська пропаганда.

В іншому випадку люди повертатимуться до окупантів, оскільки ми не забезпечили отримання їх прав і свобод. Ця недбалість не тільки допомагає Кремлю створити негативний імідж нашій країні, але й несе репутаційні втрати на міжнародній арені.

Як ми хочемо повертати Крим, коли говоримо власним громадянам "самі розбирайтеся"?

Окрім цього закони про представницькі органи влади в Криму та подальші вибори забезпечать у Криму проукраїнську та робочу владу, що зайняла свої місця після деокупації.

У гіршому випадку, матимемо інституційний хаос, яким скористаються росіяни та місцеві мафіозі на місцях і історія повториться.

Автор: росзмі
  Україна має розробити закон про колаборантів
Україна має розробити закон про колаборантів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримська платформа: готується масштабний саміт

Закон про колаборантів і військових злочинців

Україні не прийняли закон про колаборантів, який би врегулював законність дій депутатів і правоохоронців, які після окупації залишилися працювати на півострові.

Є люди, які не чинили військових злочинів та не транслювали пропаганду Кремля – вчителі, пожежники, лікарі тощо.

Росія запевняє цих людей у тому, що на материковій Україні їх посадять за державну зраду.

Проблема відсутності цього закону також і в тому, що на півострові залишаться співробітники правоохоронних органів, які брали участь у побитті людей на Майдані у 2013-2014-х, судді, що судили проукраїнських активістів, чи відсуджували майно в кримчан.

Неприйняття цього закону призведе до безкарності справжніх зрадників України та покарання безневинних. Це зменшує лояльність жителів Криму до нашої держави.

Автор: Уніан
  З 2014 року окупований росіянами Крим перебуває під міжнародними санкціями
З 2014 року окупований росіянами Крим перебуває під міжнародними санкціями

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українців відбиратимуть житло. Пояснили, як захиститися

Заселення росіян на територію Криму

У середньому в окупованому Криму на постійне проживання приїхали від 400 тис. росіян. Вони активно скуповують новобудови на півострові, чи викупають квартири в кримчан, які їдуть звідти.

Колоністи мають велику лояльність у РФ, оскільки є її громадянами. В їх інтересах, щоб на півострові збереглася російська окупаційна влада, а сам Крим був визнаний територією РФ.

Російський опозиціонер Олексій Навальний 2014-го заявив, що в разі отримання ним статусу російського президента, на півострові проведуть референдум із залученням жителів Криму.

Щоб уникнути викривлення результатів, ми маємо визнати півострів Кримськотатарською автономією, а кримських татар - корінним народом. Ці дії відновлять історичну справедливість і зведуть нанівець російські маніпуляції, бо кримські татари давно вже визначилися з позицією.

Щодо росіян правозахисники радять Україні нарешті визнати їх особовий статус на території півострова.

Історія має такий приклад у Латвії, що після розпаду СРСР залишила нелояльних росіян особами, що проживають в державі, але не беруть участі в її політичних процесах.

Автор: Софія Староконь
  КПВВ Каланчак
КПВВ Каланчак

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія втратила всі можливості легітимізувати загарбання Криму

Проблеми перетину КПВВ із тимчасово окупованим Кримом

Наприкінці 2019 року, 19 грудня на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом оновили пункти пропуску. За проєктом мали працювати й Центри надання адміністративних послуг.

3 березня 2020-го через оголошення карантинних обмежень, що пов'язані з пандемією Covid-19, КПВВ перекрили. Людей з окупованого півострова не пропускали на материкову частину України.

Своє право на перетин адмінмежі кримчани мали за добу до виїзду узгоджувати в Представництві президента України в АРК.

Це призвело до конфліктних ситуацій, оскільки обмеження, навіть у зв'язку із пандемією є порушенням прав людини.

Щоб уникнути подальших конфліктних ситуацій, держава має розписати правила перетину КПВВ під час епідемій, природних лих і техногенних катастроф.

В окупованому Криму повністю пересохло природне прісноводне озеро, яке називали "генеральським".

Розташована між Феодосією і Керчю водойма кілька років тому була повноводна. Відповідні фото опублікували на сторінці Instadron Crimea в Instagram.

За інформацією кримчан, навколо "генеральського" озера розташовані кілька садових кооперативів.

Зараз ви читаєте новину «Діти з автоматами, примусове щеплення невідомою речовиною, безправ'я і засилля окупантів: ТОП-7 проблем Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі