вівторок, 10 вересня 2019 22:37

"День сурка" і "в Крим на танках": словник із прес-конференції Сенцова
5

Колишні політв'язні Олег Сенцов та Олександр Кольченко на третій день перебування вдома дали першу прес-конференцію. Зібрали в столичному залі Українського дому біля сотні журналістів.

Екс-бранці активно розповідали про свої плани на майбутнє, творчі доробки та майбутні фільми. Аплодисменти викликали заяви про звільнення Криму. Крім цього, Олег кілька разів "підколов" Кольченка, але це тільки пожвавило розмову.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Модератор конференції Олександра Матвійчук, поруч Олег Сенцов та Олександр Кольченко
Модератор конференції Олександра Матвійчук, поруч Олег Сенцов та Олександр Кольченко

Олег Сенцов робив великі паузи після запитань журналістів, аби подумати та зважено відповісти. Багато відповідав про своє затримання та перебування у тюрмі. Також проанонсував свою нову книгу "Маркетер", яку презентуватиме 22 вересня у Львові "Видавництво Старого Лева".

Сенцов розповів, що житиме у Києві і далі хоче знімати кіно. Саша Кольченко — довчитись у Таврійському національному університеті.

В один момент у Сенцова задзвонив телефон. Він більше хвилилни не міг його вимкнути. Хтось з залу в цей момент викрикнув: "Зеленський?!". На що Сенцов відповів: "Ні, у нього поки немає мого номеру".

"Я просто не бачив 5 років ці штуки", - пояснив Олег.

Пропонуємо кілька слів, якими охарактеризував своє перебування у Росії Олег Сенцов:

У Крим на танках

"Щодо Криму, то повернуся туди тільки на танках. Але поки не можемо, так... Знову ж таки, не треба сприймати мої слова буквально".

Диванная гвардія

"Я знайомий був з Геннадієм Афанасьєвим, сотнями інших людей. Там висловлювалися настільки ідеї божевільні - партизанські загони, землянки, вибухи мостів. Усілякі люди, як зараз кажуть, - диванна гвардія. Ми збиралися, хтось обговорював, говорив всякі моменти. Гена там був присутній на зборах, і я".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Я привіз з собою дві сумки, в одній з яких було 22 кг "макулатури", зокрема, всі листи, які отримав, і 15 списаних зошитів"
Я привіз з собою дві сумки, в одній з яких було 22 кг "макулатури", зокрема, всі листи, які отримав, і 15 списаних зошитів"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцов розповів про пропозиції "здати" когось із Києва

Найкращі у світі речі

"Щодо мене, то я збираюся займатися двома найкращими в світі речами: знімати кіно і жити. Жити я буду в Києві, моя донька вже переїхала сюди, мама з сином приїхали мене провідати, мама поки залишиться, син із колишньою дружиною повернуться в Крим. Спілкуємося, вирішуємо сімейні справи, все у порядку".

Я не коментую других людей

"Важко щось коментувати, я не люблю гучні слова і швидкі висновки, маю розібратися. Виходячи зі своїх спостережень і людей, яким я довіряю, можу сказати, що труднощі є, не все добре, багато речей не було зроблено або було зроблено погано, але в цілому країна рухається і рухається в правильному напрямку".

Кисель красавчик

"Зрозумійте, розваг у в'язниці мало: цирку немає, театру немає. А тут все й одразу. Все дуже весело. Нема чим зайнятися, там немає інтернету, тільки Кисєльов (прокремлівський телеведучий Дмитро Кисельов – Gazeta.ua) і те раз на тиждень. Кисель красавчик".

Простіше віддати Кремль, ніж Крим

"Путін не віддасть Крим. Як писали в якійсь газеті, йому простіше віддати Кремль, ніж віддати Крим. Тобто, ця територія є наріжним каменем, навколо якого будується вся політика Путіна".

Дракони також вмирають

"Зміна режиму в Росії - вона неминуча. Путін не вічний. Дракони теж вмирають. Це станеться рано чи пізно. Я сподіваюся, що я побачу цю подію. Може бути, він помре за сьогоднішнього режиму і все залишиться так само, просто проведуть його красиво".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Олег Сенцов та Олександр Кольченко повернуться в Крим тільки коли він повернеться до України
Олег Сенцов та Олександр Кольченко повернуться в Крим тільки коли він повернеться до України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцов планував друге голодування

"День сурка"

"Я займався спортом до в'язниці і в ув'язненні, не курю, без наркотиків, не заганявся, тобто не думав про погане. Кожен день в ув'язненні, це був "день сурка", там нічого не відбувалось, одне і те саме. Готувався у травні почати нове голодування".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Захід відвідало біля 300 журналістів та прдеставників громадських організацій
Захід відвідало біля 300 журналістів та прдеставників громадських організацій

Олег Сенцов, 44 роки, родом із Сімферополя. Його затримали в 10 травня 2014 року. Звинуватили в організації терактів у Криму. В РФ засудили до 20 років позбавлення волі. Відправили відбувати покарання у колонії суворого режиму "Белый медведь" міста Лабитнанги, що за полярним колом.

Олександр Кольченко, 29 років, родом із Сімферополя. Його схопили 6 травня 2014 року разом з Сенцовим. Звинуватили в участі у терористичному угрупованні та підпалі офісів проросійських партій у Криму. Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив його до 10 років колонії суворого режиму.

Екс-бранці Кремля повернулись в Україну 7 вересня після обміну на проросійських бойовиків.

Зараз ви читаєте новину «"День сурка" і "в Крим на танках": словник із прес-конференції Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі