середа, 01 липня 2020 07:51

Через Керченський міст запустили вантажні поїзди з Росії: Україна готує відповідь

Через Керченський міст запустили вантажні поїзди з Росії: Україна готує відповідь
Росія запустила вантажні поїзди через Керченський міст. Україна звернеться до Арбітражного трибуналу. Фото: Reuters

Україна звернеться до Арбітражного трибуналу щодо відкриття 30 червня Росією вантажного залізничного сполучення через Керченський міст.

Його побудували всупереч Конвенції ООН з морського права 1982 року, без згоди України як прибережної держави на його будівництво. Відсутні екологічні оцінки його будівництва. Про це розповіла перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, передає "Укрінформ".

За словами посадовиці, Україна проситиме Арбітражний трибунал, який веде справу щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права, розглянути також "питання законності будівництва і продовження робіт щодо функціонування цього мосту".

"На нашу думку, ці дії лише загострюють спір, про що буде поінформовано трибунал", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти запустили по Кримському мосту електричку

Перша заступниця міністра МЗС також зауважила, що Україна забезпечувала належне реагування на всіх етапах протиправного будівництва РФ Керченського мосту.

Так, завдяки координації санкційної політики української сторони з міжнародними партнерами, у липні 2019 року Рада ЄС запровадила санкції проти шести російських компаній, які брали участь у будівництві мосту.

Окрім того, у серпні 2019 року Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США оновило списки фізичних та юридичних осіб, яким забороняється відвідувати країну та вести бізнес з американськими компаніями чи громадянами. У серпні 2019 року санкції щодо шести компаній, причетних до будівництва так званого "кримського мосту", запровадив також уряд Великої Британії.

Підконтрольна Кремлю влада Криму повідомила про запуск 30 червня вантажних поїздів через Керченський міст. Окупаційний глава Криму Сергій Аксенов очікує, що це сприятиме зниженню цін на продукти на півострові. Пропускна спроможність мосту передбачає 12 вантажних пар поїздів на добу. Це дасть можливість перевозити 13 млн тонн вантажів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Через Керченський міст запустили вантажні поїзди з Росії: Україна готує відповідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі