вівторок, 12 січня 2021 19:34

Бранців тримають разом із хворими на туберкульоз - правозахисник

Підтримка допомагає політв'язням витримати російські тортури. Людина знає, що за неї боряться та не падає духом - пояснює Gazeta.ua Олександр Сєдов з Кримської правозахисної групи.

12 січня Україна відзначає День політв'язня. Традицію в 1975 році започаткував В'ячеслав Чорновіл. Сенс традиції — привернути увагу до репресій, що влаштовували та продовжують чинити росіяни над українськими дисидентами.

Цього дня політв'язні на день оголошують голодування в знак солідарності з тими, хто загинув в радянських таборах, чи зараз сидить в російських тюрмах.

Автор: Громадське
  Олександр Сєдов - експерт Кримської правозахисної групи, аналітик
Олександр Сєдов - експерт Кримської правозахисної групи, аналітик

В яких умовах знаходяться наші кримськотатарські та українські бранці?

Все залежить від того де вони перебувають. В СІЗО сиро та холодно. В слідчому ізоляторі окупованого Сімферополя в деяких камерах навіть вікон нема.

Наприклад одного з в'язнів тримають в штрафному ізоляторі. Йому заборонено виходити на прогулянку, нема ліжка.

Після переводу до Нальчику фігуранти справи кримських мусульман скаржаться на відсутність ковдр. Люди сплять під куртками.

Це стосується не тільки бранців, а це взагалі звичайні умови російських тюрем.

Деяких бранців взагалі катують таким чином — вимагають свідчень в обмін на покращення умов.

Автор: Укрінформ
  Наразі в РФ перебуває 102 політв'язня
Наразі в РФ перебуває 102 політв'язня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День політв'язня. "Українці не вважають Крим своїм" - Ісмаїл Рамазанов

В мережах багато повідомлень про те, що політв'язнів треба підтримувати. Чому всі ці листи важливі?

Підтримка дає знати бранцям, що вони не одні зі своєю бідою. Вона допомагає пережити ці жахливі умови. Коли знаєш, що за тебе бореться ціла країна ти витримуєш цей жах і тортури.

В чому причина зниження рівня зацікавленості людей до цієї проблеми?

Зниження зацікавленості цим питанням обумовлено тим, що телеканали не цікавляться темою політв'язнів. ICTV, СТБ надають перевагу розважальному контенту.

З більшості наших телеканалів Суспільне та Громадське частіше говорять про це. З інтернет ресурсів висвітленням цього питання ширше займаються Крим.Реалії.

Можна сказати, що Україна робить достатньо для їх повернення?

Питання звільнення наших людей більш залежить від тиску на РФ. Маємо на всіх майданчиках заявляти про те, що росіяни утримують наших громадян. Вимагати секторальних санкцій.

Річ у тому, що РФ після одного обміну відразу гребе у свої тюрми ще під 100 наших громадян. Так поповняє собі обмінний фонд. Обміни не розв'язують цієї проблеми. Треба викоренити можливість захоплення людей — вимагати санкцій.

Політичних заяв Україна робить багато, економічних кроків — не достатньо.

Автор: Крим.Реалії
  Це- Олег Приходько. Росіяни захопили його в полон 10 жовтня 2019
Це- Олег Приходько. Росіяни захопили його в полон 10 жовтня 2019

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна десята українська дитина вчиться в умовах окупації - правозахисник

Олег Сенцов в одному зі своїх інтерв'ю сказав, що запорука безпеки бранця в його відомості. Це правда?

Так. Якщо про людину нічого не відомо — влада РФ починає його катувати. Як тільки інформація про бранця з'являється в медіа — відношення змінюється, бо про тортури стає відомо на загал. Росіянам такі проблеми не треба.

Але тут питання в іншому: тортури можна не використовувати, але умови утримання можуть бути жахливими та розцінюватися як катування.

Наприклад, наших людей люблять тримати разом із хворими на туберкульоз, в сирих приміщеннях, постійне тримання в ШИЗО. Знаходять мінімальну причину.

В тих нелюдських умовах сили надає лише розуміння, що їх підтримують, що він не згине там.

Чому наші кримські татари та українці стали для окупантів кісткою в горлі? Чому росіяни готові їх на атоми розчинити?

Вони не мовчать, виходять на пікети, заявляють про свою політичну позицію. Тому що ці люди псують картинку добробуту в окупованому Криму. Вони є доказом фальсифікацій та порушень. Вони є фактом того, що не всім подобається РФ.

Зараз тиснуть на активістів саме через їх погляди.

Сьогодні росіяни затримали людей, що їхали в Росію та відкривають по них справи.

Чим більше буде боротьби, тим більше репресії. Вони готуються до порушення наступних справ. Минулого жовтня вже ходили та збирали дані по членах родини.

Україна очікує рішення Європейського суду з прав людини стосовно позову України проти Росії через спробу анексії Криму.

"Зараз ми очікуємо винесення рішення ЄСПЛ щодо прийнятності. Це ще не буде рішенням по суті вимог, але точно буде важливим проміжним результатом. Дату оголошення рішення щодо прийнятності ЄСПЛ розмістить на своєму сайті протягом найближчих кількох днів", - повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Бранців тримають разом із хворими на туберкульоз - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі