понеділок, 20 січня 2020 15:37

Анексії Криму можна було завадити - Кривонос

Анексії Криму можна було завадити - Кривонос
Взимку 2014-го року Росія почала окупацію Криму. Фото:vuuzletvukraine.com

ЗСУ мала можливість зупинити анексію Криму навесні 2014-го року, вважає Сергій Кривонос, генерал-майор Збройних сил України, заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України.

31 січня 2014 року українські частини високомобільних десантних військ і частини спеціального призначення були підняті по тривозі, розповів він в інтерв'ю Донбас Реалії.

"Ми почали відпрацьовувати план, що передбачав протидію захопленню території України. Цей варіант Генеральним штабом був передбачений і відпрацьований. Багато військових частин були орієнтовані за планом, як протидіяти можливим спробам захоплення територій, у тому числі і частини ВДВ, безпосередньо 25-та повітряно-десантна бригада і 79-та повітряно-десантна бригада. Вони мали увійти до Криму, займати позиції і посилювати угруповання Збройних сил України на півострові", – розповів Кривонос.

Перший етап плану протидії застосували, а другий - ні, через те, що не були підписані бойові розпорядження на застосування цих частин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Армія зберегла репресивний компонент", – Михайло Самусь

Кривонос був впевнений у тому, що ЗСУ могли б виконати цей план, а росіяни не чинили б опору.

"Росіяни побачили б, що увійшли свіжі частини, а частини ВДВ були здатні виконувати завдання. Тобто початок війни і наступні її фази показали б, що спецназ і ВДВ були мотивовані, підготовлені і здатні діяти рішуче, правильно й зухвало. Чи готові були росіяни піти на контакт? Наскільки я знаю, а я був присутній на допитах тих, хто працював на Росію 2014 року, вони вказували, що якби з боку України під час захоплення Криму з'явилася чітка протидія, то операцію, швидше за все, було б закінчено. Принаймні вони в цьому були впевнені", – додав Кривонос.

Росія не визнає рішення міжнародного суду, тому не віддаватиме компенсацію Україні. Федеральний суд Швейцарії ухвалив рішення на користь 12 українських компаній і зобов'язав РФ виплатити $82,1 млн збитків, які ці компанії зазнали через анексію Криму. Цим рішенням скасував апеляцію Росії, яка намагалася оскаржити програш у попередній інстанції. Росія посилалася на те, що подібну справу не повинен розглядати суд у Швейцарії. Суд ці докази відхилив.

Зараз ви читаєте новину «Анексії Криму можна було завадити - Кривонос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі