субота, 07 вересня 2019 20:30

Як Україна зустрічала бранців із РФ
15

7 вересня українські політв'язні та військовополонені моряки ступили на українську землю. Їх обміняли на проросійськи налаштованих громадян та бойовиків, які сиділи в українських тюрмах.

Вісті про обмін полонених з'явились на початку серпня. Спершу називали дату 27-28 серпня. Далі перенесли на перший тиждень вересня. Причиною були постійні зміни списків та виявлення нових фактів. Так одним з причин зриву попереднього обміну став затриманий бойовик Володимир Цемах, якого підозрюють в участі у збитті літака Boing на Донбасі в липні 2014 року.

До Москви за українцями відправили літак Ан-148 з президентського авіапарку.

За росіянами до військового терміналу аеропорту "Бориспіль" прилетів Ту-204 авіазагону "Росія". Два літаки стояли біля години на взлітних смугах.

О 12:22 одночасно вилетіли з бранцями на борту.

Автор: СБУ
 
Автор: СБУ
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого витягли з полону Росії: подробиці

Автор: СБУ
 

Аеропорт

Зустрічати бранців приїхали родичі. Їх централізовано привезли до взлітної смуги. Попросили вишикуватись біля зони висадки. Журналістів поставили за невеликою огорожею.

Коли літак пішов на посадку присутні не витримали та починають аплодувати. Тоді ж до нього підходить президент Володимир Зеленський з свитою. Особисто тисне руки хлопцям, які виходять з повітряного судна.

Дехто з жінок починають плакати. Не витримують - починають забігати уперед. За ними тягнуться журналісти. Порядок, який до початку події навела державна охорона, в одну секунду розвалюється.

Президент Володимир Зеленський перед літаком Ан-148, яким прилетіли екс-полонені
Фото: Андрій Жигайло
Володимир Балух (у синьому) спілкується з звільненим у літаку
Звільнений моряк Денис Гриценко з донькою
Моряк буксира "Яни-Капу" Андрій Оприско з родиною
Командувач ВМС Ігор Воронченко тисне руку командиру катера Богдану Небелиці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремлівські бранці ступили на рідну землю — перші фото

"Сина, сина, ти тут", - обіймає моряка Сергія Попова мати. Не стримує сліз, починає плакати.

Найбільше журналісти оточують Олега Сенцова. Він не відпускає з рук доньку.

"Навіть після визволення останнього полоненого наша боротьба не закінчується. До перемоги ще дуже далеко. Ворог сильний і здавати не збирається. Але перемога буде обов'язково за нашою стороною. У нас немає іншого вибору. Слава Україні!", - заявляє Сенцов.

З літака опираючись на плече лікаря виходить Станіслав Клих. Погляд у нього губиться, він не одразу впізнає стареньку матір. Але жінка хапає його за плече та цілує. Не відпускає.

"Синочку, синочку", - тільки і може вимовити.

Їх одразу проводять до "швидкої допомоги" та везуть до реанімації лікарні "Феофанія" – у Клиха ще у Росії діагностували психічні розлади, ймовірно через тортури.

Моряків зустрічають не тільки родичі, але і командування Військово-морського флоту Збройних сил. Командувач Ігор Воронченко, прямо на плацу вручає нові офіцерські погони Роману Мокряку та Богдану Небелиці. Їх іменні кортики обіцяє вручити пізніше – на зустріч зброю заборонила виносити Державна служба охорони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полоненим морякам вручили військові ордени

Колишній політв'язень Олександр Кольченко найвищий серед усіх звільнених.

"Я планую відновити навчання і влаштуватися на роботу", - каже про майбутнє він.

Павло Гриб ховає обличчя від присутніх – він страждає на портальну гіпертензію. У російській тюрмі йому майже не надавали допомогу.

"Нічого там не готували до обміну. Приїхали в "Лефортово" і кажуть - давай писати про помилування. Від мене хотіли технічну бумагу. Хтось писав, хтось не писав. Кольченко казав - написав. Це вже таке діло, хто пише, а хто не пише. Це технічні документи... Не писав я нічого, сказав не буду, і все", - говорить Гриб.

Володимир Балух каже, що знову б повісив український прапор, який був над його будинком в Криму після анексії. На запитання про те, що якби можна було повернути час назад, чи вчинив би він так само, Балух заявив: "Однозначно, навіть без варіантів".

Кого віддали

Повний список переданих Росії увязнених виглядає так:

Андрій Васьковський, Володимир Цемах, Віктор Агєєв, Юрій Ломако, Олександр Баранов, Ольга Коваліс, Аслан Басханов, Олена Бобова, Сергій Лазарєв, Олександр Ракущін, Володимир Галич, Сергій Гнатьєв, Анна Дубенко, Станіслав Єжов, Аркадій Жидких, Ігор Кімаковскій, Дмитро Кореновский , Олександр Тарасенко, Олексій Лазаренко, Петро Мельничук, Євген Мефедов, Максим Одинцов, Юлія Просолова, Антоніна Родіонова, Олексій Седіков, Андрій Костенко, Андрій Третьяков, Тарас Сінічак, Олександр Саттаров, Віктор Федоров, Кирило Вишинський, Павло Черних.

Автор: Андрій Жигайло
  Обміняні російські громадяни та проросійські активісти, на яких сьогодні обміняли українських політв'язнів. Чи поїхав кіт(у центрі на руках у чоловіка) у Росію - невідомо
Обміняні російські громадяни та проросійські активісти, на яких сьогодні обміняли українських політв'язнів. Чи поїхав кіт(у центрі на руках у чоловіка) у Росію - невідомо

Серед відданих - бойовики так званої ДНР та ЛНР, засуджені за теракти та вбивства в Україні та проросійські активісти. Також підозрювані у шпигунстві українські чиновники та військові.

Офіційно

"Це були наші домовленості. Спочатку ми говорили, що повертаються спочатку моряки, але потім ми вийшли на діалог, - говорить президент Володимир Зеленський. - Я дуже радий, що це була наша пропозиція про інший формат, доповнення до наших моряків наших політв'язнів".

Переговори будуть продовжуватися.

"Я знаю про кримських татар. Це другий етап, зараз ми будемо серйозно працювати і повернемо всіх наших людей. Звільнимо багато людей в Криму. Я не хочу говорити про рік-два-три. Ні, ми хочемо робити все дуже швидко", – заявив Зеленський.

Я знаю про кримських татар. Це другий етап

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цемаха допитали перед відправленням у Росію - Зеленський

У Міністерстві закордонних справ Росії вже заявили, що розглядають обмін утримуваними особами між Україною і РФ як позитивний сигнал.

"Для успішного вирішення комплексних проблем, що накопичилися, на Південному Сході України місцевим жителям потрібно, перш за все, відчути зміну ставлення до себе з боку Києва, яке б, в першу чергу, виражалося в припиненні обстрілів, скасуванні торгово-економічної і транспортної блокади, відновленні соціальних виплат і пенсій", - йдеться у заяві.

У тюрмах Росії залишається 88 політв'язнів громадян України.

На окупованому Донбасі, за даними СБУ, знаходиться ще 223 особи.

Зараз ви читаєте новину «Як Україна зустрічала бранців із РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі