четвер, 06 грудня 2018 18:26

Як Україна може перемогти Росію в Азовському морі

Як Україна може перемогти Росію в Азовському морі
В України достатньо сил аби попередити наступні агресивні випади Росії в Азовському морі, вважає політолог. Фото: Народна Правда

Повністю перемогти Росію в Азовському морі Україна не зможе, але має достатньо можливостей для оборони і захисту власних територіальних вод.

Про це Gazeta.ua розповів політолог Олег Саакян.

Петро Порошенко пропонує запросити кораблі НАТО на Азовське море. Що це дасть Україні?

— Очікувати реального введення кораблів не варто. Йде мова про дипломатичний символічний крок президента, оскільки в дійсності введення кораблів Північноатлантичного альянсу означатиме ескалацію конфлікту, на яку не погодиться НАТО. До того ж, військові кораблі з такими габаритами не пройдуть через Керченський міст. Своєю заявою президент спонукає країни-члени НАТО до активніших дій і деякою мірою розв'язує їм руки. Показує, що можуть діяти жорсткіше, захищаючи інтереси України.

Чи НАТО погодиться на таке?

Це перехід у фазу гострішого протистояння напряму між Росією та НАТО. Причому, в своєрідній точці кипіння, якою зараз є Азовське море. Намагаються не йти на загострення, а адекватно реагувати на позаправові дії РФ. Так, військові кораблі США вже провели біля російських територіальних вод операцію "Вільне судноплавство".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче втягнути Крим у нову війну

Які переспективи в України в протистоянні за Азовоське море?

Складні, бо реально Росія в кілька разів переважує Україну у військовому потенціалі. З іншого боку, ми нещодавно завершили випробування противокорабельних ракет "Нептун", які здатні переломити ситуацію в Азовському морі на користь України.

Чи можливе силове розблокування Керченської протоки?

Швидше, ні, бо військова ініціатива зараз на боці РФ. Якщо вдамося до цього, то Росія розв'яже повномасштабну війну в українському Причорномор'ї. Замість цього, маємо одночасно і шукати нестандартні підходи для ведення господарської діяльності в Азовсьому морі, і використовувати захоплення наших моряків Росією як аргумент для міжнародного тиску на агресора.

Агресією в Керченській протоці Росія хоче змусити українську владу діяти за її сценарієм. Хочуть виставити український уряд у поганому світлі перед європейськими країнами

Зараз ви читаєте новину «Як Україна може перемогти Росію в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі