пʼятниця, 25 липня 2008 07:05

Житній ринок уперше відмиють

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ремонтне риштування навколо колони біля входу до Житнього ринку. Внутрішній і зовнішній ремонт будівлі Житній ринок вирішив розпочати саме з цієї конструкції. Вона є ”обличчям” базару, вважає його керівництво
Ремонтне риштування навколо колони біля входу до Житнього ринку. Внутрішній і зовнішній ремонт будівлі Житній ринок вирішив розпочати саме з цієї конструкції. Вона є ”обличчям” базару, вважає його керівництво

Тиждень тому на Подолі біля 15-метрової конструкції з вертикальним написом "Житній ринок" поставили ремонтні риштування. Будівельники обдирають штукатурку, замазують щілини цементом. Дирекція ринку обіцяє відремонтувати стелу до вересня.

— Кардинально її не змінюватимемо. Відштукатуримо заново, пофарбуємо в сірий колір, як і було. Може, фарбу виберемо світлішу. Відчистимо алюмінієві літери хімічним розчином, аби блистіли на сонці, — каже кореспондентові "ГПУ" заступник директора Олег Ганкін, 55 років. Для відновлення стели дирекція виділяла кошти, наймала дизайнера. Хотіла встановити на ній підсвітку, але порахувала, що буде дорого. Спершу директор ринку Ірина Кравцова мала намір пофарбувати будинок у жовто-сині кольори, аби мав веселіший вигляд. Потім виявилося, що за зміну зовнішнього вигляду будівлі потрібно буде платити в міський бюджет. Тому й від цієї ідеї відмовилися. Ганкін припускає, що через брак грошей стела кілька тижнів стоятиме обідрана.

— На нас висить близько мільйона гривень боргу, погашаємо його з березня. Якби не це, грошей на ремонт виділяли б більше. Ірина Михайлівна хотіла перетворити ринок на торговельний центр, капітально змінити його внутрішній і зовнішній вигляд. Але зробити це нереально, доки не погасимо заборгованість, — додає Світлана Чапалюк, 53 роки, другий заступник директора ринку.

У серпні мають замінити також вхідні металеві двері — на металопластикові. Олег Ганкін порахував, що п"ять дверей обійшлися в 90 тис. грн. Торговельні столи адміністрація обіб"є пластиком, а у м"ясних і молочних рядах поставлять вітрини-холодильники.

— Також треба буде підремонтувати фасад ринку. Він почав сипатися, — додає чоловік.

Фасад Житнього ремонтуватимуть і чиститимуть уперше за 28 років існування ринку.

Менеджер будівельної фірми "Елма" Михайло Бабак, 28 років, працює неподалік. Чоловік говорить, що часто спостерігає за ремонтниками. Михайла дивує, що працюють вони надто повільно. Чоловік переконує: конструкцію можна відновити за три дні й коштуватимуть усі роботи $3 тис.

— Краще поставили б кондиціонери. Узимку тут холодно, а влітку жарко. Дотепер не подовжили оренди. Якби ми були впевнені, що працюватимемо тут надалі, самі скинулися б на ремонт. Ринок треба перефарбувати, зробити веселішим, яскравішим. Бо дивишся на нього — й настрій псується, — каже "ГПУ" приватний підприємець, яка назвалася Оленою Олександрівною, 50 років.




Житній ринок згадували за часів Київської Русі. Він, як і тепер, був розташований на Подолі, річка Глибочиця ділила площу базару на дві частини. У XV ст. Житній став основним торговим осередком міста, тут двічі на рік проводили ярмарки. Житній базар згаданий у повісті Миколи Гоголя "Страшна помста".

Зараз ви читаєте новину «Житній ринок уперше відмиють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі