пʼятниця, 22 лютого 2008 07:09

Житловий будинок поставлять на шкільному стадіоні

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Учні фізико-математичного ліцею №208 у Дніпровському районі гуляють у четвер зранку на шкільному стадіоні. У мікрорайоні всі підлітки знають, що спортмайданчик хочуть забудувати
Учні фізико-математичного ліцею №208 у Дніпровському районі гуляють у четвер зранку на шкільному стадіоні. У мікрорайоні всі підлітки знають, що спортмайданчик хочуть забудувати

Поблизу фізико-математичного ліцею N208 на вул. Ованеса Туманяна, 2 у Дніпровському районі підприємство "Екстрім Плюс" незабаром почне зводити 22-поверхівку.

— Майбутній будмайданчик розташовуватиметься за 30 метрів від ліцею, на самому шкільному стадіоні. Уявляєте, що тут буде під час будівництва? Забиватимуть палі, буде грюкіт, працюватиме кран. Діти не зможуть спокійно вчитися, дихатимуть пилом від вантажівок. Через новий будинок погіршиться також освітлення у класах. А уроки фізкультури на свіжому повітрі нашим учням життєво необхідні. Майже всі вони хворіють на сколіоз, — каже "ГПУ" Вікторія Кузьменко, 40 років, голова батьківського комітету ліцею.

Стадіон огороджено 2-метровим парканом-рабицею. На ньому семеро дівчат грають у сніжки. Занять у ліцеї немає: з 13 до 26 лютого — карантин. Шкільний спортивний майданчик має площу 9,4 тис. кв. м . За кадастровим планом, "Екстрім" забудує 1,6 тис. кв. м території стадіону. Причому висотка відгородить його від школи. Нині на місці майбутньої забудови є бігова доріжка, яма для стрибків у довжину і футбольне поле.

Дев"ятикласниця Катерина Зав"ялова, 14 років, згадує: кілька тижнів тому батьки й учителі збирали підписи на захист стадіону. Класний керівник пояснила дев"ятикласникам, що через забудову школа може розвалитися.

— Ліцей N208 побудований 1948-го. Будівля стара, з дерев"яним, а не бетонним перекриттям. Вона може тріснути через будівництво, як та, що на Жилянській. На площадці біля стадіону, де хочуть зводити висотку, — двадцять дерев. Їх теж знесе забудовник, — пояснює голова батьківського комітету Вікторія Кузьменко.

Окрім ліцею уроки фізкультури на стадіоні проводить сусідня 125-та школа, яка розташована на вул. Плеханова. Там теж невдоволені майбутнім будівництвом.

— Маємо на дві школи один стадіон, і той міська влада хоче забудувати. У нашому районі й так нема де з дітьми гуляти. Ми надсилали листа меру, в Дніпровську райраду. Відповіді досі нема, — додає Тетяна Гладун, голова батьківського комітету 125-ї школи. Батьки звернулися по допомогу до народного депутата України минулого скликання Тамари Прошкуратової, 48 років.

— Я телефонувала Леонідові Черновецькому, розмовляла з ним. Ви уявляєте, що він мені сказав?! Каже, що дозволив будову й підписав необхідні папери, бо йому так вказав амулет. Пояснив, що має спеціальний предмет, підкидає його й ловить, коли приймає якесь рішення. Якою стороною він упаде — так і буде. Ви уявляєте, така людина Києвом керує? — пошепки розповідає "ГПУ" Тамара Прошкуратова, яка спілкувалася з мером.

Класний керівник пояснила дев"ятикласникам, що через забудову школа може розвалитися

Міське управління освіти у вівторок заявило, що будівництво не торкнеться територій спеціалізованої школи N125 та ліцею N208. Таке повідомлення начальника управління освіти Ганни Руденко розіслала прес-служба мерії.

— Інформація щодо будівництва на території стадіону не відповідає дійсності. Це було з"ясовано в результаті службового розслідування, — зазначає Ганна Руденко. За її словами, будинок зведуть поряд зі спортмайданчиком ліцею N208, а не навпроти парадного входу.

У Дніпровському відділі освіти запевняють, що не чули скарг на забудову.

— Цим має всерйоз зайнятись наш відділ архітектури. Провести громадські слухання, погодити всі питання зі школою, — каже "ГПУ" заступник начальника відділу освіти Дніпровського району Ольга Коваленко, 47 років.

Директор 208-го ліцею Михайло Чемерис, 34 роки, стверджує, що з ними ніхто не радився щодо будівництва. Але міська влада діяла законно, коли відвела землю шкільного стадіону під забудову.

— Територія спортмайданчика належить міській владі, а не школі. З юридичної точки зору все законно, ми безсилі щось змінити, — говорить Михайло Чемерис. За його словами, якщо будівництво почнеться навесні, то уроки фізкультури перенесуть до спортзалу.

Рік тому Київрада передала ділянку площею 0,43 га у п"ятирічну оренду фірмі ДП "Екстрім Плюс". 2 липня мер підписав розпорядження.

У четвер батьківські комітети двох шкіл влаштували на стадіоні пікет. Плакати і транспаранти почали готувати за тиждень.

— Ми ляжемо під колеса, якщо, не дай Боже, на стадіон заїдуть бетономішалки чи екскаватор, — попереджає Вікторія Кузьменко.

Батьківський комітет підтримують місцеві жителі. Людмила Сніцирьова, 49 років, мешкає на вул. Ентузіастів, що на Русанівці. Вона щодня ходить на роботу повз ліцей. 30 років тому жінка закінчила цей навчальний заклад.

— Міська влада забудовує сквери й парки. А тепер уже дійшли до шкільних стадіонів. Якщо батьківський комітет влаштовуватиме пікети, я теж прийду, — запевняє Сніцирьова.

Зараз ви читаєте новину «Житловий будинок поставлять на шкільному стадіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі