четвер, 26 липня 2007 17:42

Заробіток замість канікул

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  14-річна Тетяна Фещенко продає морозиво з 10.00 до 19.00. Закон забороняє, аби діти працювали щодня більше чотирьох годин
14-річна Тетяна Фещенко продає морозиво з 10.00 до 19.00. Закон забороняє, аби діти працювали щодня більше чотирьох годин

Замість літнього відпочинку багато міських школярів влаштовуються на роботу. Підлітки, звісно, хочуть підзаробити грошей. Але є й такі, хто йде працювати, бо їм нічим зайнятися. Мовляв, дивитися днями телевізор і грати в комп"ютерні ігри швидко набридає.

— Подруга влаштувалася мити посуд у ресторані швидкого харчування "Домашня кухня" на Подолі. Покликала й мене. Погодилася, бо удвох — веселіше, — розповідає "ГПУ" 16-річна Ксенія, учениця 11 класу.

Ксенія каже, що заробіток зазвичай витрачає на розваги. Улітку грошей треба більше, аніж протягом навчального року. 700 грн зарплати не завжди вистачає, зізнається дівчина.

15-річна Марина Юрченко не шкодує, що влітку вже протягом місяця працює промоутером.

— За цей місяць роботи я зрозуміла головне: на майбутнє уникатиму професій, що пов"язані зі спілкуванням. Люди — непривітні, деякі сваряться. Дуже втомлююся від цього, — каже дівчина.

Роботу промоутером Марина знайшла на сайті. Рекламує пральні порошки, миючі засоби. Востаннє вихваляла каву "Якобс". Працює вперше, аби заробити на мовні курси. Робота щодня забирає чотири години. За годину платять 7 грн. Однокласники, каже вона, знайшли кращу роботу. Їм платять за годину 10–15 грн.

У 14-му трамваї, який їздить від Контрактової площі до автогенного заводу, щодня можна побачити 7-річного хлопчика Славу. Він ходить салоном і голосно вигукує:

Востаннє вихваляла каву "Якобс"

— Свежие новости в газете "Обзор". Покупайте всего за 50 копеек!

Слава зізнається, що ці газети безкоштовно роздають біля метро. Каже, що вперше знайшов цілу купу на Лук"янівській. Тому вирішив спробувати на цьому заробити.

— Батьки відпускають погуляти з друзями, а я сідаю в трамвай і продаю газети. Не всі ж беруть її безкоштовно, хтось за день ніколи біля метро не проходить. Тому я роблю пасажирам велику послугу, — впевнений Слава.

Хлопчик утретє продає газети в трамваї. Каже, що пасажири його жаліють. Гроші дають, а газети не забирають. Він усе одно залишає, бо хоче чесно заробляти. За кілька годин  протягом дня  виходить 20 гривень. Хоче купити мопед. Ще не вигадав, як пояснити батькам, звідки взялися гроші.

14-річна киянка Тетяна Фещенко спробувала знайти роботу в Святошинському центрі зайнятості. Але там були вакансії лише для 16-річних. Зараз дівчина продає морозиво на бульварі Кольцова. Працює з десятої ранку до сьомої вечора.

— Торгувати морозивом запропонували родичі. Виторговую по 50 гривень. Не хочу сидіти без діла. Удень працюю, увечері гуляю з подругами, в кіно ходжу.

У центрі зайнятості кажуть, що тимчасові літні зарплати школярів не дуже відрізняються від платні, яку отримують дорослі.

— Усього до нас звернулися по роботу 20 школярів. Це вдвічі менше, аніж минулого року. Мабуть, учні все більше шукають працю в Інтернеті. Наймолодшому, який прийшов до нас, — 13 років. Влаштували його роздавати листівки на Майдані. У такому віці має бути згода батьків на те, щоб дитина працювала, — каже Наталія Руденко, заступник начальника відділу Подільського Центру працевлаштування.

Нещодавно у Подільський центр зайнятості звернулася фірма "Юність", яка шиє шкільну форму. Аби рекламувати такий продукт, шукали на роботу саме школярів. Розповсюджувачам листівок платили щомісяця 900 грн. 16-річні діти працювали по чотири години на добу.

Мерія відновить трудові загони


— Треба популяризувати здоровий спосіб життя і сімейні цінності. Не можна залишати дітей без нагляду, аби тинялися де попало. Для цього ми хочемо запровадити табори і шкільні загони. Там займатимуться профілактикою злочинності і проявів насилля серед учнів, — заявив нещодавно заступник мера Віталій Журавський.

Зараз ви читаєте новину «Заробіток замість канікул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі