пʼятниця, 07 грудня 2007 07:13

Забудову маскують під розкопки

 

Уже два місяці, як будівельна компанія "Пателі Лізинг" відгородила площу поміж Нижнім Валом та вул. Ярославською, що на Подолі.

У ніч на 3 жовтня понад півсотні чоловіків у чорному вломилися до місцевих магазинчиків. Працівників вигнали надвір. Почали огороджувати площу металевим парканом. При собі мали єдиний документ — ксерокопію дозволу, виданого головним управлінням контролю за благоустроєм КМДА. Там було написано: паркан ставлять, аби провести археологічні дослідження.

Наступного дня на паркані вивісили табличку з повідомленням — "Дослідження культурної спадщини Подолу". Силоміць виселили й демонтували два дрібних продуктових магазини, кафе "Барвінок", "Експрес", взуттєвий магазин, майстерню з ремонту взуття й одягу.

З початку жовтня площу, яку кияни називають "п"ятачком", почали рити бульдозери й екскаватори.

— То про які розкопки йдеться? Це ж забудова! — обурюється Віктор Михайлов, 45 років, власник демонтованого продуктового магазину.— На Подолі говорять, що керівництво "Пателі Лізингу" банально купило ордер на проведення так званих археологічних досліджень на площі, — веде далі підприємець. Кажуть, заплатили Інституту археології. Власники магазинів не встигли забрати товар і речі. У кіосках і будівлях залишилися холодильники, кондиціонери, стелажі, побутова техніка.

Виселені підприємці розповідають, що "Пателі Лізинг" упродовж двох років намагається заволодіти площею. Хоче звести тут 7-поверховий житлово-офісний комплекс із паркінгом. Протягом цього часу між підприємцями та фірмою триває судова тяганина. Київрада в грудні 2005-го ухвалила рішення "Про передачу земельної ділянки ТОВ "Пателі Лізинг" для будівництва". Підприємці оскаржили його в суді. У вересні 2006 року Подільський суд став на бік підприємців. Він скасував рішення депутатів Київради. А ТОВ "Пателі Лізинг" так і не подало апеляції.

Лінія метро тут майже на поверхні, у квартирі чути, як їде потяг

— Нині навколо цієї площі твориться справжня комедія. Ми звернулись у Головне управління міліції, щоб віддали майно. Заяву спустили у райвідділ міліції, який "кришує" це будівництво. Звернулись у Генпрокуратуру — ті все переправили на рівень районної. А тут же все схвачено! — каже Віктор Михайлов.

Під захопленою ділянкою проходить лінія метрополітену на Оболонь.

— Яке будівництво? Нехай схаменуться, — обурюється Олена Макаренко, 37 років, мешканка будинку N18 на вул. Костянтинівській. — Лінія метро тут майже на поверхні, у квартирі чути, як їде потяг. Там купа кабелів, комунікації. А якщо через прихоті багатіїв завалиться тунель у метро?

— Забудовники хочуть остаточно знищити Поділ, — обурюється подолянин Микола Усов, 59 років. — Його забудовують з усіх боків, он що з урочищем Гончарі зробили. Та вони подуріли.

Спірна площа шириною 30 і до 50 м завдовжки. Захоплену територію добре охороняють. Усередині розкладено до 100 стальних шпал і великий піддон для бетону. Робітники стверджують, що тут проводитимуть археологічні розкопки.

Про будівництво над лінією метро нічого не знає навіть Олександр Скоков, 50 років, керівник головних інженерів державного проектного інституту "Укрметротунельпроект".

— У Києві багато споруд розташовані над тунелями. Проведення всіх наземних робіт над ними вирішує керівництво метро. Метрополітен ніколи не узгодить будівництва, не розглянувши проекту фундаментів. Ми поки що такого не бачили, — каже Скоков.

Частина киян не мають нічого проти будівництва.

— Та на цьому "п"ятачку" був справжній притон — одні бомжі й алкаші. Увечері страшно було навіть підійти до зупинки 72-го автобуса. Гидко було дивитися на цю картину, — згадує Людмила Кононенко, 24 роки, директор магазину, де торгують мобільниками.

— Це кращий варіант, аніж бомжі й п"яниці. Забудовникам треба дотриматись старого стилю Подолу, коли проектуватимуть торговий центр, — упевнений Максим Мельник, 24 роки, працівник інтернет-кафе.

Днями в мешканців будинку N18 на вул. Костянтинівській на півдня зникло світло. Подоляни переконані — через новобудову. Навесні з цієї вулиці виселять таверну "Ель Асадор", також управління охорони метрополітену.

А жителі Подолу бояться, що їхні старі будинки не витримають новобудови і розколються навпіл.

Зараз ви читаєте новину «Забудову маскують під розкопки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі