пʼятниця, 10 жовтня 2008 18:38

Забудовники оточили школу N85

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Учні 85-ї школи на Московській площі ідуть на заняття у четвер зранку. Аби дійти до школи, діти й підлітки щодня проходять повз десятки вантажівок і будівельні крани
Учні 85-ї школи на Московській площі ідуть на заняття у четвер зранку. Аби дійти до школи, діти й підлітки щодня проходять повз десятки вантажівок і будівельні крани

"Після дощу взагалі тут не пройдете — грязюки по коліна. Узимку болото на тротуарі замерзає, вкривається льодом, страшно слизько. Пройти не можна. Діти ходять у школу через будівництво, лазять через дірки в парканах".

Вікторія Семенова, голова батьківського комітету школи N85, демонструє "ГПУ" дірки в парканах, через які учні "зрізають" шлях до школи. Далі йдемо вузьким проходом, викладеним на Деміївській із дощок. Збоку купа сміття. Поряд пагорб, від якого смердить нечистотами.

Учні два роки ходять до школи поміж вантажівками, територією будмайданчика. Забудови оточили заклад з усіх сторін, дітям не лишилося безпечного шляху до школи. Нещодавно учень ледь не потрапив під вантажівку, яка заїжджала з вулиці на майданчик. Деякі батьки зранку водять дітей до шкільних дверей, а ввечері забирають. Але в більшості не вистачає часу на це.

У закладі навчаються півтисячі учнів. Це єдина в Голосіївському районі російськомовна школа. Тому діти приїжджають сюди з усього району. Навчальний заклад розташований на Московській площі. Там кілька років зводять станцію метро Деміївська. Її огорожа біля школи. З боку вул. Деміївської третій рік триває будівництво нового корпусу Голосіївської райдержадміністрації. Торік навесні поблизу неї почалися роботи зі спорудження житлової висотки. Інший житловий дім зводять теж неподалік школи. Аби заїхати на територію нової станції метро, вантажівки виїжджають на тротуари. Учні перебігають дорогу біля Деміївського ринку.

— Дітям відгородили вузенький прохід, трохи більше метра завширшки. Він обходить будови з боку Деміївської. Але виходиш із проходу, а там — в"їзд на територію будови висотки. Це небезпечно, — каже Надія Кукса, бабуся другокласниці Олени.

— Цей прохід зовсім не освітлюється. Діти бояться ходити ним, як стемніє. А в нас із шостої вечора починаються заняття в гуртках, заняття з англійської, — додає вчитель Олена Козлова.

З початку року батьки двічі надсилали листи до районної влади. Писали мерові, скаржилися в російське посольство. Просять, аби влада посприяла у створенні безпечних тротуарів для школярів. Чиновники нічого не роблять.

На будовах живуть зграї собак. Буває, вони нападають на дітей і дорослих, які йдуть цим вузьким коридором. Торік тварини напали на вчительку, розірвали їй пальто.

— Коридором іти довго. Тоді обходиш школу з двох боків і ззаду, лише потім потрапляєш на центральний вхід, — говорить "ГПУ" восьмикласник. — Ми ходимо через будову.

Учень вибиває ногою дошку будівельної огорожі. Йде повз будівельні крани, вантажівки та ями. Над ним у повітрі звисає гак крана з бетонною плитою. Десяток будівельників мовчки спостерігають за компанією школярів, які біжать територією.

— Дійсно, безпечного для дітей підходу до школи немає. 6 жовтня в школі вперше провели нараду, її ініціював батьківський комітет. Прийшли люди з райдержадміністрації, представники трьох будов, які огородили навчальний заклад. Пообіцяли щось зробити, — розповідає "ГПУ" Тетяна Федунова, директор школи N85.

Зараз ви читаєте новину «Забудовники оточили школу N85». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі