пʼятниця, 01 лютого 2008 07:06

За місяць у центрі закрили два продуктові магазини

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Катерина Максимівна Красна, продавець Дому хліба на вул. Сагайдачного, 16, розрізає 31 січня опівдні одну з останніх хлібин ”Українського”. Відсьогодні, з 1 лютого, цей  магазин не працює
Катерина Максимівна Красна, продавець Дому хліба на вул. Сагайдачного, 16, розрізає 31 січня опівдні одну з останніх хлібин ”Українського”. Відсьогодні, з 1 лютого, цей магазин не працює

"Де тут підпис ставити? Я теж проти, аби наш магазин закривали", — запитує Антоніна Іванівна, переступивши поріг Дому хліба, що по вул. Сагайдачного, 16 на Подолі.

27 січня на дверях цього закладу з"явився напис: "Дорогі подоляни! 1 лютого 2008 року закривається останній народний магазин. Влада має намір переоблаштувати магазин під чергову банківську установу. Де людині похилого віку придбати буханку хліба — нікого не цікавить?! Не будьте байдужими! Прийдіть та захистіть наш хлібний від загарбників".

Позавчора під магазином мітингували місцеві. Вимагали від влади не закривати його.

— Я тут народилася, постійно бігала в цей магазин. Завжди був свіженький хліб, молоко. Тепер не знаю, де купуватиму продукти. "Сільпо" поруч, але воно не для пенсіонерів. Там ціни надто високі, черги постійно, а стояти в них мені важко, — розповідає "ГПУ" Антоніна Ільницька, 68 років, науковий працівник. — Треба взнати, який саме бандіт забирає цей магазин, і боротися з ним!

Напередодні закриття прилавки в Домі хліба пустують. Але відвідувачів не меншає. Покупці заходять щохвилини.

— Щодня перед закриттям отримували ковбаси, хліб, молоко, торти. Допродуємо все, що не псується: горілчані вироби, солодкі води, — говорить завідуюча крамниці Наталя Ступак.

Жінка працює в магазині два роки. Дім хліба належить підприємству "Київські хліби", раніше ним опікувався хлібзавод N2.

— Чутки, що нас закривають, ходять кілька місяців. Постійні покупці мітингують, але я впевнена — це нічого не дасть. У цьому році вже закрили один  із наших магазинів у центрі, — каже Наталя Ступак.

Вісім продавців на Сагайдачного не надто переймаються ліквідацією закладу.

Недорогої кав"ярні — годі шукати

— Усіх нас переводять в інший магазин "Київських хлібів". Молодші звільнилися ще місяць тому. Тоді ж нас офіційно попередили, що закриємося, — додає жінка.

— Тут, на розі колись був молочний, овочевий. Їх уже закрили. Тепер черга дійшла до хлібного! А за кілька місяців відкриють бар, секс-шоп чи якийсь секс-клуб, — переконана Надія Сегоза із вул. Борисоглібської. Жінка згадує, що Дім хліба відкрився, коли син почав ходити в дитсадок.

— Нині синові 31 рік. Значить, хлібний тут працював років 28 чи 29, — каже вона.

Продавець телефонних карток біля магазину Анатолій Карпенко, 32 роки, теж проти ліквідації Дому хліба.

— Владі немає діла до простих людей. Чиновники добре заробили, продавши цей магазин. А що маємо ми? На другому поверсі тут було тепле, затишне й недороге кафе. Коли холодно, можна було попити доброї кави, перекусити. Місяць тому його закрили. Подивіться навколо: одні ресторани! Недорогої кав"ярні — годі шукати. У сусідньому "Дабл Кофі" за каву треба заплатити 12 гривень, — каже Анатолій Карпенко.

Днями не з власної волі закрився також магазин "Медок" по вул. Великій Васильківській, 44. 22 січня у приміщення зайшли близько 20 молодиків. Вони вигнали всіх працівників із приміщення.

— Прийшов минулого вівторка на восьму ранку. Вітрини вибиті, всередині незнайомі. Кричали, що магазин тепер їхній. Усі документи на магазин залишилися всередині, нам не віддають їх. Кажуть, що в "Медка" термін оренди закінчився, — розповідає працівник магазину Микола Ладишев, 55 років.

Чоловік додає, що протягом тижня працівники не можуть забрати товар.

— Щодня сторожимо, аби вони не вивезли його. Там меду залишилося на 2,5 мільйона гривень! Він стоїть на прилавках і в підвалі його повно, — додає Микола Ладишев.

Старший продавець "Медка" Валентина Куницька каже, що колектив зібрав 1200 підписів жителів міста під зверненням до Київради, аби влада не дала ліквідувати єдиний у місті магазин меду. Подейкують, заступник мера Ірена Кільчицька пообіцяла захистити колектив, додає пані Валентина.

"Медок" відкрили 1986-го. Термін оренди закінчився 27 березня 2007 року. Голосіївська райрада відмовилася продовжувати його.

За останніх шість років на Хрещатику закрили такі крамниці: "Овочі", "Хліб", "Молоко", єдиний у Києві спеціалізований магазин дієтичних продуктів "Кулінарія". Два роки тому закрили "Центральний гастроном" на перетині Хрещатика й вул. Богдана Хмельницького. Нині тут продають одяг, парфуми, швейцарські годинники.
У центрі залишилися кілька продуктових магазинів: гастроном "Морозівський", на перетині вул. Володимирської і Льва Толстого, "Сузір"я" та "Ковбасні вироби", що на розі Прорізної та Пушкінської, гастроном "Театральний" на вул. Лисенка. А на Хрещатику з продуктових залишились лише "Злагода" та гастроном "Хрещатик".

Зараз ви читаєте новину «За місяць у центрі закрили два продуктові магазини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі