пʼятниця, 07 вересня 2007 07:06

За Лук"янівку підписалися дві тисячі киян

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Криті ряди на Лук’янівці з’явились усього п’ять років тому
Криті ряди на Лук’янівці з’явились усього п’ять років тому

Уже тиждень на Лук"янівському ринку тільки й говорять про його можливе закриття. Це обговорюють усі — від місцевого двірника до продавців із віддалених сіл і покупців-киян.

Із минулого четверга й по вівторок адміністрація Лук"янівського ринку організувала серед киян збір підписів на захист базару. "На території ринку (біля адміністрації) проводиться збір підписів проти знесення Лук"янівського ринку. Наявність паспорту обов"язкова", — такими оголошеннями обклеїли всю територію на Лук"янівці. Назбирали понад 2 тис. підписів.

Продавщиця Марія Куценко, 64 роки, теж поставила свій підпис, аби ринок не чіпали. Жінка мешкає в Борисполі, але приїжджає сюди торгувати. Удома Марія Адамівна має 40 соток городу, на них вирощує картоплю, буряки, моркву й іншу городину. Усе везе на продаж до Києва.

— Я тут працюю вже 30 років. На цьому базарі торгували моя мати й сестра, а тепер мені вже сини допомагають. На пенсію не проживеш, тому їжджу з Борисполя, аби заробити копійку. А куди я піду, як ринок знесуть? У мене ж — друга група інвалідності, — розповідає "ГПУ" жінка.

Марія Куценко не вперше чує, що базар хочуть закрити.

— Улітку сюди приїжджали люди з автоматами, — згадує вона.

Ходять чутки, що на ринок накинув оком зять Литвина Дмитро Крейнін

— Якщо офіційно, то жодної інформації про закриття ринку до нас не надходило, — зазначає заступник директора ЗАТ "Лук"янівський ринок" Роман Ропотан, 31 рік. — Хоча ми судимося з Шевченківською райрадою за право орендувати це місце під базар ще з листопада минулого року. А підписи людей ми збирали, аби направити міському голові звернення, щоб нашу справу заслухала Київрада. На жаль, засідання перенесли аж на жовтень, хоча депутати обіцяли розібратись із ситуацією на Лук"янівці кілька днів тому.

Ропотан пояснює, що на територію, яку займає базар, претендує фірма "ЛИК". Серед її засновників — Шевченківська райрада. Договір оренди земельної ділянки, укладений ринком із Шевченківською райрадою, дійсний до 14 червня 2010 року. Незважаючи на це, торік у січні до адміністрації увірвалися 15 людей у камуфляжі з автоматами. Судовий виконавець повідомив адміністрації, що орендатором ділянки відтепер є "ЛИК".

— Потім ми дізналися, що райрада подавала кілька позовів до Господарського суду, аби визнати договір оренди з ринком недійсним. Як підставу, аби розірвати договір, вказали, що реконструкція на території була проведена незаконно, — зауважує Ропотан.

Господарський суд Києва виніс рішення на користь "ЛИКа". Адміністрація базару оскаржила його в Апеляційному суді, справа дійшла навідть до Верховного суду України. Той залишив право оренди за ринком.

Ходять чутки, що на територію Лук"янівки накинув оком Дмитро Крейнін, зять екс-спікера парламенту Володимира Литвина. Мовляв, замість базару Крейнін, який є головою правління юридичної фірми "Гарантія", хоче побудувати розважальний комплекс.

На ринок щодня з"їжджаються торговці з найближчих до Києва сіл. Вони кажуть, що продають на ринку власноруч вирощений товар.

— Я проти знесення ринку. Ну де ще в цьому районі можна купити продукти? Он Сінний знесли, і що на його місці? У супермаркетах продають одне барахло. А тут і поторгуватися можна, і продукти завжди свіженькі, — каже пенсіонерка Лідія Буднікова, яка мешкає недалеко від ринку.

Зараз ви читаєте новину «За Лук"янівку підписалися дві тисячі киян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі