середа, 16 травня 2007 07:05

За конвалії можуть оштрафувати на 51 гривню

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Жінки, які продають конвалії на Лук’янівському ринку, рвуть їх в Тетерівському лісі, біля Боярки або в Миронівці. Міліціонери їх майже не турбують, а максимальне покарання за продаж рослин, які занесені до ”Червоної книги”, — 51 гривня
Жінки, які продають конвалії на Лук’янівському ринку, рвуть їх в Тетерівському лісі, біля Боярки або в Миронівці. Міліціонери їх майже не турбують, а максимальне покарання за продаж рослин, які занесені до ”Червоної книги”, — 51 гривня

Конвалії на ринках столиці, на виходах із станцій метро почали продавати з кінця минулого тижня. Перші дні за букетик просили від 7 грн. Від учора його можна було купити вже за 3 грн.

Біля Лук"янівського базару конвалії продають шестеро жінок, ще двоє біля метро. Кажуть, що квіти в основному рвуть у Тетерівському лісі Київської області, неподалік від Боярки, дехто — у Миронівці.

— Рвемо їх там, де живемо, — говорять жінки.

— Це мій другий заробіток, — ділиться Світлана, прибиральниця кафе. — Живу біля лісу. Увечері нариваю кошик, уранці їду до Києва і до початку робочого дня торгую. Я сама дитину виховую. Її потрібно  годувати. Конвалій розквітло дуже багато, — запевняє жінка. Весь ліс ними встелений.

— Ми можемо скласти протокол від 17 до 51 гривні за торгівлю в несанкціонованому місці, — каже начальник прес-служби МВД Володимир Поліщук. — Міліціонер не завжди розбере, належить рослина цього виду до Червоної книги чи ні.

Міліціонери не надто активно ганяють продавців червонокнижних квітів. На зупинці Індустріальний міст багато патрульних, вони оминають жінок із букетиками в руках.

Ботанік Наталя Кузатенко говорить, що цього року через теплу весну конвалії цвістимуть довго. Минулий тиждень видався дощовим, тому вони розквітли за кілька днів. За таких умов можна очікувати, що квіти ще подешевшають.

Головний конкурент конвалій, бузок, відцвіте за півтора тижні. Зараз працівники ботанічних садів мало не плачуть — відвідувачі смітять біля кущів і безжально їх обламують.

— На вихідні до нас, коли тепло, до ста тисяч людей приходить, — розповідає Василь Горб, 65 років, старший науковий співробітник ботсаду ім. Гришка. — Один відсоток із них, тобто тисяча, йдуть сюди саме вкрасти та обламати рослину.

Намагаються рослини охороняти троє осіб.

— Вони не можуть прослідкувати за всіма, — скаржиться Василь Кузьмич. — Людей, які щось зламали, зупиняють і читають їм "лекції", не більше. Системи штрафів у нас немає.

Зараз ви читаєте новину «За конвалії можуть оштрафувати на 51 гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі