понеділок, 27 січня 2020 15:26

Вулиці Києва обладнають камерами зі штучним інтелектом

Вулиці Києва обладнають камерами зі штучним інтелектом
Влада Києва налагодить систему відеоспостереження. Фото: etcetera.media

Влада Києва налагодить систему відеоспостереження по місту, а також аналізуватиме автомобілі на дорогах за допомогою штучного інтелекту.

Комунальне підприємство "Інформатика" столичної міськради оголосило тендер на 3,5 млн грн на придбання відповідного сервера. Його використовуватиме в своїй роботі Ситуаційний центр із протидії загрозам у місті. Підрядник повинен буде інтегрувати систему розпізнавання авто з наявним програмним забезпеченням, архівом відеозаписів міських камер КМДА і системою пошуку автомобілів "Гарпун" нацполіції.

На відеозаписах можна знаходити машини за параметрами - реєстраційний номер, марка, модель, покоління, колір кузова, відрізок часу/адреса/камера (що зафіксувала). Система виведе на екран автомобілі, які найбільш підпадають під опис. Також відеокамери в місті розпізнаватимуть номерні знаки. Пошук може вестися за частиною номера.

Модуль з аналізу автомобілів поліпшуватимуть. Для розширеного пошуку можна додати форму переднього і заднього бампера, фар, колісні диски, скло (тоноване чи ні), видимі дефекти кузова, графіку або написи на автомобілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штраф за неправильне паркування хочуть підняти в рази

"Такі системи намагалися встановити не один рік. Але результату немає, - розповідає Gazeta.ua В'ячеслав Коновалов, експерт громадської компанії "Євро-патруль". - Здається, що це просто освоєння бюджетних коштів. Наприкінці минулого року Київ оголошував, що хоче закупити 20 спеціальних камер по мільйону гривень. Хоча камери, що вміють розпізнавати номерні знаки, коштують до 370 тисяч гривень. А тепер ще й 3,5 мільйона на сервер. Це занадто дорого. Раніше були хороші проєкти щодо цього. Канада і США готові були на грантовій основі надавати ці системи відеомоніторингу. І частину поставили, але ручних, не стаціонарних. У таких випадках присутній людський фактор, що робить її менш ефективною. Системи працюють лише тоді, коли повністю автоматичні".

Із держбюджету планують витратити 205 млн грн на сервери для системи фіксації порушень правил дорожнього руху.

Якщо влада вирішить запустити систему автофіксації порушень ПДР - це можна зробити за пів року, - каже експерт із питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху, правозахисник Володимир Караваєв.

Зараз ви читаєте новину «Вулиці Києва обладнають камерами зі штучним інтелектом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі