неділя, 01 грудня 2013 01:00

"Вони забивали нас, як худобу", - активістка Євромайдану

"Вони забивали нас, як худобу", - активістка Євромайдану
Фото: news.liga.net

Киянка Олександра Мізерська, 29 років, була серед тих, кого "Беркут" бив на Майдані Незалежності вранці 30 листопада. Говоримо з Олександрою на Михайлівській площі у суботу ввечері. Вона прийшла не зважаючи на страх. Казала, що досі не може оговтатись від стресу. Але не прийти не могла.

- Це був абсолютно тваринний страх. Дії "Беркуту" нелюдські. Ніхто до останнього не очікував, що таке станеться. Спочатку організатори прибрали і вивезли апаратуру. Ми насторожились – щось не так. О 4.10 заїхали дві вантажні машини на територію. Ми попросили водія однієї з них від'їхати. Він пояснив, що треба встановлювати ялинку. В цю мить побачили, як з усіх боків йшли "беркутівці". Ми спершу думали, що вони нас візьмуть в коло. Оточать, щоб не заважали комунальникам обладнувати новорічний майданчик. Але "беркутівці" підходили ближче. Народ почав тікати під стелу. Я з другом Сергієм опинилась у першому ряді.

"Беркутівці" налетіли на нас, як сарана. А ми, як 300 спартанців. Так страшно було. Спочатку кричали "Міліція з народом". Але потім подивились їм в очі й зрозуміли, що зовсім не з народом. Якийсь дідусь позаду мене виштовхнув на верхню сходинку, а сам став на моє місце. Він врятував мені життя. Бо першим отримав кийками по животу, спині, голові. Його били і кийками, і ногами. Топтались зверху. Ми кричали "Що ж ви робите!". Реакції не було. Вони і далі продовжували забивати нас, як худобу. Один із "беркутівців" мене схопив і відкинув, наче щеня, щоб бити тих, хто стояв позаду мене. По мені топтались, але не били. Пощастило. Сергія били по голові. Він вирвався, схопив мене за руку. Ми почали тікати в бік Європейської площі, через стадіон "Динамо", Аскольдову могилу до Контрактової площі. Разом з нами бігло ще двоє львів'ян. Вони спали перед нападом. Не встигли забрати свої речі. В рюкзаках залишились документи, одяг.

Чому ми, українці, такі пасивні? Чому не виходимо на вулицю відразу, а чекаємо, поки когось не заб'ють або вб'ють?  Ніхто не чекав, що в демократичній країні таке можливо. З нами мали би бути народні депутати. Хоча б один. Де вони були? Ніхто нас не охороняв.

Нагадаємо, що дівчина, госпіталізована з Майдану Незалежності після кривавого розгону мітингу - померла в лікарні.

Зараз ви читаєте новину «"Вони забивали нас, як худобу", - активістка Євромайдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі