середа, 07 листопада 2007 07:02

"Воля" відрізала оболонцям дешеве телебачення

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У помешканні киянки Тамари Трояновської на Оболоні упродовж шести днів не працює жоден телеканал
У помешканні киянки Тамари Трояновської на Оболоні упродовж шести днів не працює жоден телеканал

Київська пенсіонерка Тамара Трояновська, 65 років, умикає  новий кольоровий телевізор. Чути тріск та шипіння. У помешканні Трояновської, що на просп. Оболонському, 9, жоден із телеканалів не показує.

2 листопада о пів на першу ночі компанія "Воля-Кабель" відключила аналогове телебачення тим мешканцям шістьох будинків на пр-ті Оболонському, хто зігнорував компанію та не перейшов зі звичайного сигналу на сучасніший, цифровий. Мешканці шкодують за так званим телевізійним соцпакетом, до якого входило 18 програм.

— Узяли й от так просто відключили телевізора... Так не можна — я дзвонитиму в райраду й мерові. Попередили за два чи три дні, аби я до 2 листопада оформила договір та взяла в оренду декодер. Мені не потрібні зайві програми. Сусідка-пенсіонерка Ольга Петрівна Омельченко не виходить із квартири. Їй цифрове потрібне. А мені вистачає кількох каналів, — каже Тамара Трояновська.

Трояновська показує останні платіжки за аналогове телебачення. Раніше платила 15 грн. Якщо б підписала договір із "Волею", до Нового року платила б щомісяця 26 грн (25 грн — абонплата + 1 грн — оренда декодера). А з 1 січня місячний платіж має становити 50 грн.

— А де взяти пенсіонерам такі гроші? — каже Трояновська.

Протягом тижня у дворах кількох будинків на Оболонському проспекті виставили жовті намети компанії "Воля-Кабель". У них гріються, тупцюючи ногами, молоді техніки. На столі стоїть величезний термос, лежить стос листівок. Час од часу доливають гарячого чаю.

— Кілька днів тому якийсь придурок кидав на нас здоровенні каменюки з багатоповерхівки. Якийсь ненормальний! — з іронією скаржиться "ГПУ" 30-річний технік-інспектор "Волі-Кабель".

— Поки що відключили шість будинків. Ми тут, аби роз"яснити людям: аналогове телебачення — пережиток, — каже "ГПУ" один із техніків. Називатися не хоче. — Якщо залишити аналоговий канал, треба підвищувати плату. Тому переходимо на цифрове.

— Раніше користувачі платили 18 гривень за 18 каналів. Зараз сплачуватимуть 25 за 32 канали. Для малозабезпечених будуть спеціальні ціни, — веде далі майстер. — Учора ми оформили 350 договорів. Зараз першою на відключення йде Оболонь, після неї — Троєщина. Ми тут стоїмо заради людей.

— Про перехід на цифровий формат компанія оголосила 3,5 років тому, — каже "ГПУ" Сергій Бойко, президент компанії "Воля". — Увесь цей час ми вживаємо заходів, аби відмовитися від застарілої аналогової технології. Декілька мікрорайонів в Оболонському й Дарницькому районах користуються послугою кабельного телебачення лише в цифровому форматі.

Відмовників від послуг "Волі" серед мешканців Оболоні — менше 1% від тих, хто був абонентом такого пакету.

Відповісти можна ультиматумом

— Якщо компанія розмовляє з клієнтами ультиматумами, то нехай клієнти відповідають такою ж ультимативною мовою. Не змогли домовитися — зібрали речі й розбіглися! Ніхто не може перешкодити мешканцям відмовитися від послуг "Волі". Якщо жителі так вирішать, то компанія демонтує з будинку свою мережу, прийде інша компанія, встановить свою, — коментує "ГПУ" події на Оболоні Богдан Якимюк, представник Антимонопольного комітету України.
На думку комітету, "Воля-Кабель" — монополіст на ринку кабельних операторів Києва, але "в межах власних мереж". Це означає: якщо в під"їзді прокладені мережі одного оператора, то користуватися послугами іншого неможливо.

Зараз ви читаєте новину «"Воля" відрізала оболонцям дешеве телебачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі