четвер, 08 листопада 2007 07:04

Водоканал оцінив "борщагівську яму" в 15 тисяч гривень

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
 

"Київводоканал" порахував суму збитків, завданих підприємству через прорив труби і провал асфальту на вулиці Борщагівській, 35.

Провал ґрунту стався 24 жовтня. Аварію тоді спричинив новенький джип "Лексус ЛХ 470". Близько одинадцятої вечора луснула транзитна труба з холодною водою. Вона прокладена під тротуаром уздовж непарної частини вул. Борщагівської. Затопило всю проїжджу частину. Вода піднялася на рівень 30-40 см. На Борщагівській через це утворився великий автомобільний затор. Жінка-водій розкішного "лексуса" вирішила об"їхати залиту ділянку вулиці. Виїхала на тротуар, але проїхала лише кілька метрів. Далі, за словами свідків, під колесами джипа, який важить 2,5 т, несподівано провалився асфальт. Машина спочатку пірнула капотом у яму. Ще за кілька секунд автомобіль перекинувся і впав догори колесами. Пізніше сплив у великій калюжі, а потім потонув. Салон автомобіля наповнився піском із водою. Водій і пасажир встигли вчасно вистрибнути з машини. Вони не постраждали, але сильно налякалися. Пізніше, коли відкачали воду, а машину витягли з ями автокраном, виявилося, що вирва мала площу 5 на 3 м.

"Київводоканал" не збирається вимагати відшкодування збитків у водія "лексуса", кажуть, той не винен. Труба півметрового діаметру луснула через надмірну зношеність. У таких випадках підприємство робить ремонт власним коштом.

— Подавати на водія до суду ми точно не будемо. Так, джип наїхав на місце, де проходила труба. Але асфальт однаково провалився би — за годину-дві після прориву. Київські ґрунти не поглинають воду. Якщо її багато, вона виходить з-під землі, руйнує асфальт, — каже "ГПУ" Ігор Черногоров, 43 роки, представник "Київводоканалу".

Підприємство витратило близько 15 тис. грн на ремонт прориву на Борщагівській. 5 тис коштували самі роботи — поставити нову трубу, засипати та заасфальтувати яму. Ще в 10 тис грн оцінюють втрати води.

Аварію визначили як "середню". Її ліквідували за день. Через прорив зменшився тиск подачі води у студмістечку Політехнічного інституту. Але весь мікрорайон воду й тепло отримував вчасно, каже Ігор Черногоров.

У "Київводоканалі" кажуть, що у їхній практиці не було такого, щоб хтось відшкодовував збитки за прорив труби. Додають, що випадок на Борщагівській — перший, коли під час прориву під землю провалився автомобіль разом із людьми. Траплялося, що провалювалися автівки, але без пасажирів.

На фірмовій СТО "Лексус-Сервіс-Україна" на Залізничному шосе, 47, кореспондентові "ГПУ" сказали, що не взялися би за ремонт цього "лексуса". Зіпсований і залитий водою салон відремонтувати можна. Але, кажуть фахівці, в автомобіля-потопельника треба міняти всю електропроводку. Це дуже дорого. На СТО вважають, що постраждале авто напевно застраховане, тому можна розраховувати на компенсацію.

Виїхавши на тротуар, водій "лексуса" порушив Правила дорожнього руху.

Зараз ви читаєте новину «Водоканал оцінив "борщагівську яму" в 15 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі