субота, 05 липня 2008 07:12

Водії бояться самі оформляти ДТП

Більшість столичних водіїв не знають, що невелике ДТП можна оформити без інспекторів ДАІ. А ті, хто знає, здебільшого кажуть: краще прочекати 2 год, щоб потім не мати проблем із страховою компанією. Інспектори ДАІ закликають незначні аварії документувати самостійно й обіцяють підтримку. У кожному районі нині є чергові інспектори-дізнавачі — вони підкажуть, як правильно скласти схему. Їхній робочий день триває з 7.00 до 23.00.

— Водії між собою можуть набагато швидше вирішити проблему. Та й пробок поменшає. Полегшає й інспекторам — вони займатимуться складнішими аваріями. Раніше інспекція не пропагувала цього методу, бо автомобілів та аварій було менше. У правилах дорожнього руху є пункт 2.11, який дозволяє водіям складати схему ДТП. Це можна зробити, якщо під час аварії не постраждали люди й не завдано збитків третім особам. Ще одна обов"язкова умова — щоб машина далі могла безпечно їхати. А найголовніше — двоє водіїв мають між собою погодити, хто із них винен, — каже "ГПУ" Євген Кравець, 38 років, керівник прес-служби столичної ДАІ.

Поки що автовласники не поспішають користуватися цією пропозицією. У місті щодня трапляється до 300 аварій. За тиждень агітації самостійно автовласники оформили з десяток ДТП. Та інспектори переконані, що з часом ця практика приживеться. Додають, що скласти схему аварії нескладно.

Однак водії переконані, що краще чекати ДАІ. Це підтвердили кілька випадків, свідком яких був кореспондент "ГПУ". При виїзді із супермаркету "Велика Кишеня" поблизу метро Оболонь зіткнулися "Шевроле Авео" та "ВАЗ 2101". Водії не могли розібратися, хто з них винен. Звинувачували один одного.

— Про такий пункт я не чув. Інспекторів ДАІ чекаємо понад 2 години. Та хоч би й домовилися, то однаково чекали б даїшників. Ми не знаємо, як скласти схему. А то потім скажуть, що щось не так написали. Страховики навіть коли все нормально оформлено, не завжди гроші виплачують, — каже Микола Терещенко, 47 років, водій "шевроле".

В аварії у дворі будинку на вул. Героїв Сталінграда водії з"ясували, хто винен, і погодилися самі скласти схему ДТП. Але в одній із автівок під час пригоди пробився радіатор — машина не могла їхати.

На Кудрявському узвозі зіткнулися "Хюндай Елантра" та "Мітсубісі Лансер". Водії чекали інспекторів ДАІ понад годину.

— У будь-якому випадку чекатиму ДАІ. Бо якщо ми щось не так напишемо, то не отримаємо страховку. Краще 3 години посидіти й потім спати спокійно, — каже 24-річна Ганна Зубарева, власниця "хюндаю".

Страхові компанії теж не проти, щоб водії самі оформляли легкі ДТП. Бо це прописано у правилах дорожнього руху, це законно.

— Ми обома руками за. Але за умови, що оформлення зроблено правильно й ДАІ видасть довідку про аварію, — говорить В"ячеслав Дуда, 46 років, керівник управління виплатами компанії "Просто-страхування".

Як самому оформити аварію

На чистому аркуші треба вказати:
— назву вулиці, де сталася аварія;
— марки авто та їхні номерні знаки;
— прізвища водіїв;
— розташування авто на момент аварії та напрямок руху;
— відстані машин до бордюру чи розподільчої смуги та відстань до сталого орієнтира — електроопори чи будинку. Коли немає рулетки, відстані можна виміряти буксирним тросом або мотузкою, довжину якої потім визначать у ДАІ.
— контактні телефони свідків, якщо вони є.
На схемі поставити підписи і з нею їхати обом до інспектора-дізнавача, який складе схему та видасть довідки для страхових компаній. Схему ДТП може оформити аварійний комісар із страхової компанії.

Зараз ви читаєте новину «Водії бояться самі оформляти ДТП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі