пʼятниця, 18 квітня 2008 07:04

Водій маршрутки помстився пасажирові за сварку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Іван Аітов виходить разом із матір’ю Ліаною із поліклініки Деснянського району на вулиці Закревського. Юнак дотепер кульгає на ліву ногу, час від часу хапається за поперек
Іван Аітов виходить разом із матір’ю Ліаною із поліклініки Деснянського району на вулиці Закревського. Юнак дотепер кульгає на ліву ногу, час від часу хапається за поперек

Тиждень тому 20-річного Івана Аітова виписали з лікарні швидкої допомоги. Його шпиталізували, коли він випав із маршрутки.

Молодик звинувачує водія Анатолія Петровича. Той працює на 21-му маршруті, між станцією метро Петрівка та вул. Милославською на Троєщині. Водій відчинив автоматичні двері маршрутки на Милославській. Коли Аітов виходив, двері зачинилися й затисли йому ліву ногу. Він упав на асфальт. За словами свідків, маршрутка тягнула Івана за собою.

Із потерпілим та його матір"ю, 43-річною Ліаною Аітовою, зустрічаємося біля центральної районної поліклініки Деснянського району на вул. Закревського. Вони прийшли сюди, аби лікар виписав юнакові направлення до Інституту кардіології ім. Стражеска. Ліана пояснює: на рентгенівському знімку видно, що серце Івана після пережитої травми збільшилося вдвічі.

Пригода сталася 23 березня. О восьмій вечора Іван повертався з майдану Незалежності, де зустрічався з друзями. Вийшов на Петрівці, там сів у 21-шу маршрутку. Виходити мав на вул. Лісківській. Домовився зустрітися з колегою.

— Місця були зайняті, стояв біля поручня, — згадує хлопець. — Коли під"їжджав до Лісківської, а вона неподалік кінцевої, попросив водія зупинитися. Він відмовився. Я сварився, запитав, за що платив гроші. Під"їхали до кінцевої, але й там він не дав мені вийти. Я трохи нагло поводив себе. Може, водій хотів відвезти мене кудись подалі, аби я вертався пішки, — припускає.

Анатолій зупинився перед кінцевою зупинкою трамвая N28.

— Коли я виходив, то обізвав водія "биком", — зізнається Іван. — Він одразу ж зачинив двері. Я не встиг прибрати ліву ногу, її затисло дверима.

Згадує, що кричав водієві. Але той або не чув, або не звертав уваги.

— Чим сильніше я кричав, тим більшу він набирав швидкість. Розігнався автобус, думаю, до 40 кілометрів на годину. Тягнув мене за собою асфальтом метрів 200. За ним бігли два чоловіки, били в машину.

Він звернув у двори між будинків. Там я кілька разів ударився головою об бордюри й каналізаційні люки. Потім нога вискочила з дверей. Водій від"їхав метрів на 30 і зупинився. Там був тупик. Думаю, він хотів утекти, але не вийшло.

Я сварився, запитав, за що платив гроші

Іван каже, що пробував поквитатися з маршрутником.

— Був у шоковому стані. Хотів урізати йому по морді. Мене аж трусило від холоду. Почав підніматися. Але мене тримав один чоловік, поки "швидка" не приїхала. Інший побіг до водія маршрутки, аби затримати його. Той сказав, що сидітиме в автобусі чекатиме міліцію.

У лікарні швидкої допомоги на Братиславській молодикові поставили діагноз: закрита травма голови, струс мозку, травма грудей, живота й лівого плеча.

— Івана прооперували. У живіт вставили катетер, аби через нього стікала кров із побитих внутрішніх органів. За три дні через нього скапало дві медичні рукавиці. На голові наклали десять швів. Він не міг лежати на зчесаній об асфальт спині. Від удару вивихнуто ключицю. Лікарі кажуть: якщо вона не повернеться на своє місце, то треба буде робити операцію. Не можуть пояснити, чому удвічі збільшилося серце. Говорять, на знімках є лінія, яка його перетинає. Із мого сина зробили каліку, — розповідає "ГПУ" Ліана Аітова.

Наступного дня до Ліани зателефонувала жінка, представилася Іриною Петрович, власницею маршрутки. При зустрічі передала конверт із 1 тис. грн. Ліана написала розписку, що взяла гроші. Купюри не перерахувала. Наступного дня Аітовій подзвонив слідчий Деснянського райвідділу Ярослав Соїн. Із ним розмовляв старший син Іраклій.

— Слідчий розповів, що водій маршрутки підібрав Івана на вулиці Райдужній. Що Іван був побитий, п"яний і брудний. Я зателефонувала Ірині Петрович. Сказала, що поверну гроші.

Мати впевнена: водій уникає покарання. Тому й вигадав таку історію.

— Це брехня. Я не курю. Того дня випив 50 грамів мартіні з соком. До маршрутки зайшов чистий і тверезий. Мене бачили пасажири, — додає Іван.

Ірина Петрович зустрічатися з кореспондентами "ГПУ" відмовилася.

— Я вам нічого не розповідатиму. Є слідчий, який робить усе, як потрібно, — зазначає вона.

Слідчий Ярослав Соїн теж нічого не повідомляє.

Іван Аітов нині боїться заходити до маршруток. Його возить містом мати на жовтому "сітроені". Сім"я хоче відсудити у водія $15 тис. Як компенсацію за завдану моральну шкоду.

— Думаю, ця сума достатня за все те, що я пережив. І ще хочу, аби він оплатив моє лікування — 1300 гривень, — зауважує хлопець.

Ліана Аітова — уродженка Тбілісі, до Києва приїхала 25 років тому разом із чоловіком. Тепер розлучена, сама виховує Івана та 22-річного Іраклія. Приватний підприємець, продає молочні продукти.

Іван шкодує, що через травму не виступатиме на турнірі з важкої атлетики в кінці квітня.

— Не знаю, чи зможу коли-небудь підняти штангу, — каже він на завершення.

Зараз ви читаєте новину «Водій маршрутки помстився пасажирові за сварку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі