пʼятниця, 18 квітня 2008 07:01

Власники котеджів біля Канівського моря виставили охорону

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Вид здалеку на косу уздовж Канівського водосховища. Обласний прокурор хоче знести ці будинки
Вид здалеку на косу уздовж Канівського водосховища. Обласний прокурор хоче знести ці будинки

Від центру Києва до незаконно забудованої коси на Канівському водосховищі— 60 км. Це 40 хв. їзди Старообухівською трасою.

Коса та півострів розташовані на Правобережжі — між селищем Українка та селом Плюти в Обухівському районі. У цій місцині тече річка Стугна, яка впадає у Дніпро. Неподалік —  хвойний ліс. Повітря чисте. За радянських часів побудували човнярську станцію. 1995-го на її місці утворили кооператив "Риф". Ним керує Олег Філенко. Нині туди входять близько півтисячі людей. Кажуть, половина з них прийшли, аби будуватися на березі Канівського водосховища.

Будинки переважно дво- або триповерхові. Деякі з колонами, криті металочерепицею та керамічною дахівкою. Відстань від кількох особняків до Канівського моря — 1-1,5 м. На косі — одна вул. Київська, що тягнеться на 800 м. Будинки стоять по обидва боки.

Прокурор Київської області Олександр Гардецький повідомив у понеділок, що загалом у цьому місці незаконно звели 91 маєток. Пообіцяв, що будинки знесуть, щойно суд ухвалить відповідне рішення.

— Уже третій день ходять слухи, що будинки розберуть, — каже будівельник. — Але ці дома вряд лі хтось троне. Бо там живуть одні шишки.

На територію кооперативу чужих не впускають. При в"їзді чатує охорона. Кажуть, її поставили того самого дня, коли обласний прокурор пообіцяв знести самобуди.

— Три дні тому за цю землю почалися якась політична боротьба і скандал. То власники будинків завалили один із двох в"їздів плитами. Щоб ніхто лєвий сюди не заїхав, — розповідає "ГПУ" молодий чорнявий охоронець. За 15 хв. розмови він двічі опускає металевий ланцюг. Пропускає чорний "лексус" та зелене БМВ, які в"їжджають до кооперативу. Крізь тоноване скло автівок неможливо побачити пасажирів.

— Ми все робимо правильно, ми це докажемо. Узяли цю землю в оренду на 49 років, до 2053-го. Її ніхто не продає. Усі гаражі, всі човни — це власність членів кооперативу. Тут нема жодного олігарха чи зірок. Це все звичайні люди, які є членами кооперативу, — зауважує  головбух "Рифу" Неля. На вигляд їй років 30.

Місцеві згадують, що забудовувати косу Канівського водосховища почали зо 10 років тому.

— Ніхто з людей, які побудувалися на косі, не має права власності на землю, — каже "ГПУ" Володимир, член кооперативу "Риф". Чоловік вивісив біля входу оголошення про продаж 1,5 сотки землі на півострові. Хоче за ділянку $60 тис. — Вам просто слід вступити в кооператив, для цього навіть паспортних даних не треба. А там зможете робити все, що хочете. Нині у нас приблизно п"ятсот людей. Половина мають будинки, решта — тільки гаражі для човнів.

Володимир заохочує купувати його ділянку:

— Сусіди хароші.

Додає, що навпроти розташована дача композитора Костянтина Меладзе, брата Валерія. У "Рифі" бачили солісток із групи "ВІА Гра". Вони приїжджали до Меладзе в гості. Поряд стоїть дача співачки Каті Бужинської.

Інший поінформований чоловік розповідає, що на косі — дача Оксани Білозір і впливового чиновника з Печерської райдержадміністрації. Кажуть, поряд розташований триповерховий будинок Володимира Литвина. Але в нього з документами все гаразд.

Володимир зазначає, що коса останнім часом суттєво збільшилася в розмірах. Її намивають. Через те що будинки великі, а господарям не вистачає місця для дворів.

Зараз ви читаєте новину «Власники котеджів біля Канівського моря виставили охорону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі