середа, 25 квітня 2007 07:05

Вірменську каплицю закидали консервованими помідорами і варенням

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  24 квітня вірменська громада Києва відзначала біля каплиці на Подолі річницю геноциду. Поруч із півсотні жителів Подолу тримали протестні плакати — вони не хочуть, щоб свою церкву вірмени будували саме у їх сквері
24 квітня вірменська громада Києва відзначала біля каплиці на Подолі річницю геноциду. Поруч із півсотні жителів Подолу тримали протестні плакати — вони не хочуть, щоб свою церкву вірмени будували саме у їх сквері

92-у річницю геноциду вірмен у турецькій державі на площі біля кінотеатру "Жовтень" відзначали вчора під наглядом міліції.

Близько півсотні київських вірмен прийшли сюди до каплички на богослужіння. Поруч стільки ж жителів Подолу із плакатами в руках. Вони не хочуть, щоб у сквері на перетині Щекавицької та Костянтинівської вірмени будували собі храм.

— Підкреслюємо, ми не проти церкви, а проти будь-якої забудови скверу, — каже Валентин Сахновський, 62 роки, житель будинку N 25 на вул. Межигірській. — Це єдине місце на Подолі, де ми можемо гуляти та відпочивати. Усе починалося, як у пісні про початок війни. 22 числа, рівно о четвертій ранку, в наш сквер приїхала техніка та робітники.

Сахновський переконаний, що непрохані гості встановили пластикову капличку єпархії Української вірменської апостольської церкви в обхід закону. Мовляв, він має документи із суду від 3 квітня цього року про заборону будь-якого будівництва та монтажних робіт у сквері.

Напередодні річниці, в неділю, вірмени поскаржилися, що над їхньою капличкою зчинили акт вандалізму. Стіни та вхід до церкви хтось розписав чорними свастиками. Крім того, каплицю закидали банками із домашньою консервацією — помідорами, варенням, від чого на світло-сірих стінах залишалися брудні сліди.

— Бачили жінку із хлопцем, десь 15 років, вони балончиком розписували і банки з помідорами кидали. Ми ледь помили та відтерли, — каже хлопець біля каплички, який роздає людям листівки з проектом майбутньої церкви.

Місцеві кажуть, що вони не малювали.

— Напишіть, що вони фашисти і гірше Гітлера поводяться, — каже Юрій Бурмак, 68 років. — Тут мали встановити пам"ятник режисерові Сергію Бондарчуку. От якщо він буде, ми не будем протестувати. І сквер хай на його честь назвуть. Про нас стільки брехні зараз по телевізору говорять. Нібито гроші нам за це платять. А поруч дві школи 17-а та 10-а, так дітей тепер у сквер не пускають. А все життя тут проходили перший та останній дзвоники.

Юрій Бурмак говорить, що два рази зустрічався з мером міста Леонідом Черновецьким. Перший раз ходив на прийом під стіни мерії торік, удруге — коли міський голова відвідував Житній ринок.

— Він мене запевнив, що повністю на нашому боці, — додає Юрій Сергійович.

На службі був присутній надзвичайний та повноважний посол Республіки Вірменія Армен Хачатрян, 49 років.

— Сьогодні у всіх вірмен день жалоби. 1915 року загинуло півтора мільйона вірмен під час Першої світової війни в Османській імперії, — каже посол.

Церква будуватиметься, до того ж — законно, вважає він.

— Землю нам мерія передала для будівництва. Це буде одна з перлин Подолу, дуже красива. Київ багато віків мав вірменську церкву, її знищили після Жовтневої революції. В місті живе близько 50 тисяч вірмен, а церкви нашої тут немає, — розповідає Армен Авакович.

Начальник Подільського райвідділу міліції до обіду також чергував у сквері.

— Знаємо, що конфліктна ситуація. Ми тут для охорони громадського порядку, — каже Михайло Марук, 47 років.

Хто розмалював церкву свастиками, міліція ще з"ясовує.

Незважаючи на протести, служба у каплиці почалася рівно о пів на дванадцяту.

Зараз ви читаєте новину «Вірменську каплицю закидали консервованими помідорами і варенням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі