середа, 20 серпня 2008 18:48

Військові провели репетицію параду

Автор: фото: УНІАН
  Киянки йдуть у вівторок увечері повз бронетехніку на Бессарабській площі в центрі столиці. На асфальті видно білі сліди від гусениць
Киянки йдуть у вівторок увечері повз бронетехніку на Бессарабській площі в центрі столиці. На асфальті видно білі сліди від гусениць

"Глуши трактор! Будемо парад дивитися!" — каже колезі у вівторок увечері робітник, який ремонтує тротуар на перехресті вулиць Жилянської та Комінтерну в центрі Києва.

Близько 17.00 даїшники з військовою інспекцією безпеки дорожнього руху заступають дорогу пішоходам і машинам по всій дистанції від Повітрофлотського шляхопроводу до вул. Великої Васильківської та Хрещатика. Ще за кілька хвилин колона бронетехніки входить до центру столиці з площі Перемоги. Їдуть на репетицію параду.

Люди виходять із банківських відділень, офісів і кафе. Відчиняють вікна, визирають на вулицю.

За десятком бронетранспортерів їдуть вантажівки з гарматами на причепі, за ними — самохідні артилерійські установки. Далі — з десяток танків, потім колона зенітних і протитанкових ракетних комплексів. На тротуарах чоловіки захоплено прицмокують, літні жінки махають руками, але продовжують дивитися на техніку.

На солдатах однакові сонцезахисні окуляри. Вони визирають із відчинених люків транспортерів і танків, задивляються на жінок. Колона зупиняється, люди фотографуються біля бронетехніки.

Жилянською техніка прямує 40 хв. Увесь цей час пішоходам заборонено переходити дорогу. Тому на перехресті збирається багато люду. Жінка з двома клітчатими сумками в руках кидається під танк.

— А що?! Я на електричку запізнююся! — кричить вона інспекторові, який дивиться на неї і крутить пальцем біля скроні.

Репетиція параду на Хрещатику розпочинається о 20.00 із підняття державного прапора й виконання гімну України.

— Здається, не всі гусениці взуті в резину. На площі Перемоги помітив білі сліди, там асфальт навіть просів, — зауважує Микола Турнавіотов, 25 років.

— Моя співробітниця повернулася додому о десятій вечора. Добиралася чотири години! Всюди пробки, — говорить Алла Удовиченко, 32 роки.

20-річний Андрій перебував у підземному переході під Майданом, коли зверху йшла техніка.

— Вібрація була така, що здавалося: от зараз упаде стеля, — згадує він.

Штаб оцінив підготовку на "четвірку"

15 серпня перший заступник міського голови столиці Анатолій Голубченко заявив, що проліт військової авіації під час параду заборонений.
— Мерія нам не указ, — каже "ГПУ" прес-офіцер Міністерства оборони України. — У нас є свій головнокомандувач. Президент дозволив нам це зробити. Гелікоптери летітимуть на висоті від 200 метрів, а літаки — від 600, жодних фігур вищого пілотажу не буде.
Учорашню підготовку параду начальник штабу оцінив на "четвірку", зазначають у прес-службі.
— Помилки міг помітити лише професіонал, а перехожим усе сподобалося. Я сам чув, як народ кричав "Слава Україні!", а військовим плескали в долоні, — згадує офіцер.
24 серпня у параді братимуть участь 144 одиниці техніки. Повітряною колоною пролетять 22 літаки й вісім гелікоптерів.

О 22.30 військовий оркестр зіграв композицію "Фантом Опери", люди почали розходитися.

Військовики планують провести ще дві вечірні репетиції параду, який пройде 24 серпня — в День Незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «Військові провели репетицію параду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі