середа, 10 вересня 2008 20:09

Вигорів офіс на території Іллінської церкви

У понеділок увечері на Подолі загорілася допоміжна господарська прибудова, розташована на території Свято-Іллінської церкви на вул. Почайнинській, 2.

Полум"я виривалося з-під даху двоповерхового корпусу, розташованого метрів за 15-м від Іллінської церкви. Займання сталося в кабінеті, на верхньому поверсі. Приїхали сім пожежних машин. Рятувальники віддерли металочерепицю з даху, а потім загасили вогонь. Свідки кажуть, що гасити вогонь пожежникам допомагав порадами отець Віталій. Стримував натовп зівак, який зібрався під церквою і фотографував пожежу на мобільники. Він є сином і заступником настоятеля Іллінської церкви, отця Романа.

У вівторок вулицею ходили працівники "Київенерго". Вони заново прокладали електричні кабелі в будівлі.

— Пожежа сталася в офісі, який орендують страховики. Але винні не вони, а будівельники, що укладали електропроводку. Вони поклали кабель під самою черепицею. Він напевне коротнув, а потім і загорівся, — розповідає "ГПУ" сивобородий монах Йосип.

Корпус, де виник вогонь, побудували заново років зо п"ять тому, на місці старої допоміжної церковної будівлі. Це окремий будинок, він має цегляні стіни, а дах укритий металочерепицею. Будівля не має історичної цінності. Із вулиці до неї ведуть окремі ворота. У вівторок протягом дня вони були закриті. Всередині — доглянуте подвір"я, гараж на дві автівки, невеликий садок із ялинами. Будівлю орендує страхова компанія Європейський страховий альянс.

— Корпус, що загорівся, Іллінська церква будувала під недільну школу. Але її перевели до іншої, меншої будівлі. А цю здали в оренду бізнесменам, — каже "ГПУ" подолянка, яка представляється Іриною Миколаївною.

— Священики Іллінської освячують киянам квартири, беруть за це доволі великі гроші. А свого ж приміщення — не вберегли. Для мене ясно: їхнє освячення — лише ритуал, — вважає Тетяна Іванівна, 58 років, яка прогулюється сквером із онуком.

Ірина Миколаївна каже, що пожежа на території Іллінської — це застереження настоятелям храму. Жінка розповіла, що два тижні тому із дзвіниці упав дзвін. У церкві це заперечують.

Свято-Іллінську церкву вважають найстарішою в столиці. Перші згадки про храм є в літописі від 945 року. Тоді він був дерев"яним. 1692-го церкву перебудували на кам"яну. Нині вона входить до cкладу Української православної церкви Московського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Вигорів офіс на території Іллінської церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі