пʼятниця, 13 червня 2008 07:10

Відкрили музей українських фанів групи "Бітлз"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Вадим Легкоконець демонструє на виставці програвач, на якому слухали ”Бітлз” у 60–70-х роках минулого століття. Чоловік 40 років мріяв отримати персональний автограф від когось із ”бітлів”. У суботу він, напевне, отримає його від МакКартні
Вадим Легкоконець демонструє на виставці програвач, на якому слухали ”Бітлз” у 60–70-х роках минулого століття. Чоловік 40 років мріяв отримати персональний автограф від когось із ”бітлів”. У суботу він, напевне, отримає його від МакКартні

У 3-й лінії "Глобусу" на Майдані минулого тижня відкрили міні-музей українських фанів групи "Бітлз". Виставка розміщена під сценою, на якій 14 червня виступатиме екс-"бітл" Пол МакКартні.

Фанати гурту з усієї країни передавали в музей найцінніші речі. Старі платівки, вирізки із газет, плакати, інструменти. Столичний "бітломан" Вадим Легкоконець, 50 років, відтворив у "Глобусі" типову кімнату радянського фана ліверпульської четвірки. Дві гітари стоять на підлозі біля потертого крісла. На стіні килим із портретами Брежнєва, Блохіна, Гагаріна. Старий програвач, магнітофон "Романтика" 1961-го року випуску і старі бобіни. Чоловік дістає фотокартку із пейзажем. Ставить її на програвач, опускає голку. Чути пісню "Бітлз". Якість звуку — погана, шипить. Так за часів Союзу нелегально записували "бітлів" та інші заборонені групи.

— Аби голка програвача не перестрибувала на заслуханій платівці, ми ставили на неї наповнений гайками коробок сірників. Тоді звук був кращим, слова не губилися, — згадує Легкоконець.

Крім фотокарток, пісні "бітлів" записували на рентгенівських знімках. На стенді виставлений один такий із перебитими кістками чийогось коліна. На знімку — сингл "Бітлз". Легкоконець купив його з рук. "Бітломани" записували мелодії підпільно, в студії звукозапису "Світанок" на бульв. Лесі Українки. Там на фанів завжди чигала міліція.

— Наші кулібіни винайшли, що рентген має ті самі властивості, що й платівка, — сміється чоловік.

Він живе на Дарниці. Бітломанити почав із 1968-го. Відтоді назбирав 600 платівок гурту. Його професія — проектувальник автодоріг. Знімає зі стенда старого зошита, в якому нотував назви платівок "Бітлз", роки, коли вони виходили. Кружечком обводив ті альбоми, які дістав. Говорить, що дорожить зошитом.

— У 1980-му "Голос Америки" повідомив про загибель Джона Леннона. Я вийшов на вулицю, довго бродив Києвом. Хотів  одного — аби мене ніхто не чіпав. Знав, що в Англії у день похорону на десять хвилин зупинилися заводи, фабрики, таксі не їздили. Подумки я був там, на похороні, — згадує Вадим Легкоконець.

Його дружина теж любить "Бітлз", а 24-річна донька Олена має свого кумира — Джастіна Тімберлейка. Про "бітлів" вона й чути не хоче.

Фонд Пінчука, який організовує концерт, пообіцяв міським "бітломанам", що МакКартні перед концертом відвідає їхню виставку. Фани подарують кумирові кобзу, яку виготовили 1956-го. Її налаштували під ліву руку — нею МакКартні грає на гітарі.

Вадим Легкоконець мріє отримати від співака автограф. Останнім часом МакКартні їх не дає.

У "Дні" та в "Каверні" чекають напливу відвідувачів

Окрім музею в "Глобусі", у місті є ще два заклади, присвячені ліверпульській четвірці. Це біт-кафе "Дно" на просп. Перемоги, 45, неподалік станції метро Шулявська, і клуб "Каверн" на вул. Пушкінській, 9а, поблизу станції Театральна.
У цих закладах жодного сюрпризу для Маккартні не готують. Однак очікують у день його концерту напливу відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили музей українських фанів групи "Бітлз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі