неділя, 05 листопада 2023 08:20

Великому мосту Патона виповнилось 70

Автор: SergKh78/Wikipedia
  Міст отримав назву свого творця Євгена Патона. об’єднує лівий та правий береги Києва, та має довжину 1543 метри
Міст отримав назву свого творця Євгена Патона. об’єднує лівий та правий береги Києва, та має довжину 1543 метри

Перший у світі суцільнозварний міст, котрий простягається через річку Дніпро, офіційно відкрили 5 листопада 1953 року у Києві.

Будівництво мосту на цьому місці розпочали у 1940 році, через відступ радянських військ у вересні 1941-го будівництво припинили. На початку 1942 року роботи продовжили німці. Побудований тимчасовий міст отримав назву на честь німецького воєначальника часів Третього Рейху Вальтера фон Райхенау. Восени 1943-го при відступі німців міст знищили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стоматолог у метро встановить рекордний забіг


Ідею суцільнозварного мосту Євген Оскарович Патон виношував давно, наполягаючи на відмові від традиційних, клепаних з'єднань. До спорудження мосту імені Патона спроби із зварюванням завершувалися невдачами. Євген Оскарович довго не міг отримати дозволу на спорудження такого мосту у Києві, на його проектування накладали вето. Зрештою, йому допоміг Микита Хрущов, який став на бік вченого і дав добро на зведення мосту.

На початку 40-х з'явилась технологія автоматичного зварювання вертикальних швів. Апарат, що повз по стінці, сконструював син Євгена Оскаровича — Володимир Євгенович Патон.

По закінчення Другої світової війни спорудження мосту продовжили. Євген Патон особисто контролював процес будівництва. Аби уникнути погрішностей, за його наполяганням усі з'єднання мосту контролювали за допомогою рентгенівського апарата.

У проектній документації споруда називалася Київський міський міст. До відкриття Євген Патон не дожив всього кілька місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Київщині перепрофільовують медзаклади для лікування Covid-хворих

  Постанова про присвоєння мосту імені Патона
Постанова про присвоєння мосту імені Патона

Міст отримав назву свого творця Євгена Патона. об'єднує лівий та правий береги Києва, та має довжину 1543 метри.

70 років міст експлуатується без жодного капітального ремонту. У 2020 році міст визнали аварійним і розпочали підготовку документів реконструкції. Через небезпеку на мосту закрили дві крайні смуги.

Служба відновлення у Київській області наприкінці серпня 2023 року оголосила тендер на проєктування реставраційних робіт мосту імені Євгена Патона, повідомило Міністерство відновлення за результатами огляду ключових столичних мостів Комісією з перевірки стану мостових споруд.

Київ отримав усі необхідні погодження від державних органів на реконструкцію моста Патона. Після завершення проєктувальних робіт розпочнеться ремонт. Утім, повністю руху транспорту там не перекриватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Великому мосту Патона виповнилось 70». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі