середа, 02 квітня 2008 07:08

В Україні є сім пам"ятників Сталіну

Автор: фото: Олександр ІВАСІВКА-НАВРОЦЬКИЙ
  Двірник прибирає тротуар на просп. Повітрофлотському, біля бігборду з рекламою заступника мера Сергія Рудика
Двірник прибирає тротуар на просп. Повітрофлотському, біля бігборду з рекламою заступника мера Сергія Рудика

Тиждень тому на просп. Повітрофлотському неподалік Севастопольської площі встановили рекламний щит із зображенням заступника мера Сергія Рудика, 37 років.

Рудика сфотографовано у джинсовому комбінезоні, з оголеним торсом. Чиновник б"є кувалдою по цегляній стіні. На ній — тінь від монумента Ленінові. Збоку напис — "В Україні 20 тисяч пам"яток тоталітаризму. Пора звільнитись". Сергій Рудик обраний до міськради від партії "Пора". У міськдержадміністрації чиновник очолює комісію з питань встановлення пам"ятних знаків. На сесіях він кілька разів порушував питання про знесення у столиці пам"ятників, пов"язаних із радянською епохою.

Сергій Рудик заперечує, що балотуватиметься на посаду міського голови.

— Ще 9 березня, на день народження Шевченка, "Пора" замовила 110 біґбордів цієї соціальної реклами. Ми не могли знати, що в Києві оголосять перевибори, — пояснює "ГПУ" заступник мера.

Парламент прийняв рішення про перевибори столичного голови 18 березня.

Зі слів чиновника, пам"ятники часів СРСР становлять проблему для всієї країни.

— Мене питали, чи не боюся, що після такої реклами молодь почне власноруч нищити ці пам"ятники. Я відповів, що схвалю це. Бо такі треба одноразово повалити. Це ж неймовірно! В Україні залишилося 2018 пам"ятників Леніну і сім — Сталіну. Тоді як останнього засудили у всьому світі. Не заперечую: може, десять з усіх мають історичне значення, решта — це груди каміння.

Рудик додає: складено перелік із міських 29 монументів, які слід демонтувати. Зокрема Косіору, який організовував голодомор в Україні. Також у списку — пам"ятники Дзержинському, Мануїльському, Калініну.

— Це — не "Фотошоп". Була фотосесія, зі мною працювали професійні фотографи та дизайнери. Спортом займаюся регулярно, ходжу у спортзали, — відповідає Сергій Рудик на питання, де він качає біцепси.

Дотепер партія "Пора" не заявляла, що її представник братиме участь у виборах міського голови.

Після початку виборчої кампанії на вулицях столиці побільшало біґбордів із зображеннями політиків. У центрі міста є плакати нардепа від Партії регіонів Василя Горбаля, третина вул. Глибочицької, що на Подолі, заставлена сітілайтами міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. На вул. Чорновола, Хрещатику та Петрівці висять біґборди депутата міськради від "Нашої України" Зоряна Шкіряка з апельсином у руці. Є біґборди нардепа від НУ-НС Миколи Катеринчука. Та поки що найоригінальнішу рекламу зробили Сергієві Рудику.

Зараз ви читаєте новину «В Україні є сім пам"ятників Сталіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі