Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2007 07:01

Усі випускники класу на Оболоні стануть пожежниками

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Аліса Глухова та Катерина Рудчук (на фото в центрі) сьогодні разом із однокласниками святкують останній дзвоник. У майбутньому дівчата будуть вогнеборцями
Аліса Глухова та Катерина Рудчук (на фото в центрі) сьогодні разом із однокласниками святкують останній дзвоник. У майбутньому дівчата будуть вогнеборцями

Сьогодні у школах Києва лунають останні дзвоники. Більшості випускників ще належить скласти екзамени і визначитися, де вчитися чи працювати далі. А от 14 учнів 11 класу колишньої школи N268 (нині гімназії "Потенціал") вже знають, яким буде їхнє майбутнє.

Дюжина хлопців та двоє дівчат поїдуть до Львова вчитися на пожежників.

— Минулого тижня під моїм будинком на Героїв Дніпра, 38 загорівся кіоск. Я викликала пожежних і час засікла. Приїхали рівно за півгодини, коли тушити вже було нічого. Кіоск згорів ущент, — каже 17-річна Аліса.

Вона переконана, що гаситиме краще. Аліса Глухова та Катерина Рудчук — єдині дівчата, які навчаються в класі вогнеборців.

— Я завжди мріяла рятувати людей, — каже Аліса.

2 роки тому директор гімназії і тодішній міністр надзвичайних ситуацій Григорій Рева домовилися про експеримент: школярі проходять курс підготовки, а потім автоматично вступають на бюджет до Львівського інституту пожежної безпеки. Цей клас — єдиний в Києві.

Найскладніше — пройти комісію зі стану здоров"я. Тут усі діти її пройшли, але кажуть, що у Львові буде жорсткіший відбір.

— Якщо пройдемо там фізпідготовку, тоді здаватимемо решту екзаменів, — розповідає Ігор Слушний, 16 років. — Напевне з оркестром будем випускатися, бо на 1 вересня були.

У хлопця батько працює водієм в Головному управлінні МНС м. Києва. Раніше водив пожежну машину.

— Я змалечку бачив, як працюють рятувальники, і собі хотів, — розповідає Ігор.

Слушний випадково почув від знайомих про експериментальний клас. Відразу туди перейшов. Батьки не заперечували — усе-таки вища освіта безплатна.

Майбутні рятувальники вчать більше математики, хімії та біології, ніж їх ровесники в тій же школі. Більшість їздить на уроки з Лівого берега або Вишгороду. Щосереди проходять практику на базі пожежного депо. Одягнені у форму, бігають по лабіринтах, рятують манекенів.

— Треба надати першу медичну допомогу — штучне дихання, перев"язати. Тоді комп"ютер видасть інформацію — правильно врятували чи ні. Іноді можна сильно натиснути на груди і ребра зламати, — розповідає учень Максим Бондаренко.

Кажуть, що іноді пожежники у центрі дивуються, коли бачать школярів.

— Ми ж одягнені, як і вони, в бойовки, а виглядаємо молодшими, — говорить Ігор.

— Важко утримати шланг із водою — сильний тиск. Димокамеру пройти складно, — розповідають Аліса і Катя. — Ще в темряві потрібно знайти потерпілих та плиту, яка горить.

Усі школярі кажуть, що майбутню професію обирали самі.

— Відрізняються від звичайних класів вони, — зауважує Ірина Володимирівна, класний керівник та викладач математики. — Уроки не прогулювали. Допомагають одне одному й пояснюють незрозуміле.

До Львівського інституту пожежної безпеки школярі торік їздили на екскурсію. Хлопці бачили казарми, у яких житимуть. Житло для дівчат ще підшукують.

Шкіл для еліти найбільше на Печерську

У гімназії N48, що на вул Прорізній, 14, сьогодні останній дзвоник святкують доньки віце-прем"єр-міністра Володимира Рибака Катерина та заступника міністра юстиції Валерія Бондика Олександра. Обидві вчаться в 11-А класі. В 11-Б закінчує школу Настя, донька заступника голови ЦВК Марини Ставнійчук.
У Києві є близько десятка шкіл, які обирають для своїх дітей найвідоміші та найбагатші українці. Найбільше їх у Печерському районі.
Перший клас ліцею N86 "Консул" на вул. Круглоуніверситетській, 9 закінчує цього року син народного депутата Михайло Порошенко. Тут же, у 5-Б класі, вчиться син композитора Омара Арфуша, а також онуки письменників Дмитра Павличка та Івана Драча.
У 7-му класі Кловського ліцею на вул. Шовковичній, 25 навчається внучка екс-мера столиці Олександра Омельченка. У 5-му класі — Нестор, син міністра надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича. Син нардепки Оксани Білозір вчиться у 10-му класі Українського гуманітарного ліцею ім. Т.Г. Шевченка. Тут же здобуває освіту сестра співачки Світлани Лободи Ксенія. 1-й клас ліцею N100 "Поділ" на вул. Покровській, 25 закінчує донька міністра економіки Анатолія Кінаха Софія та внучка президента України, донька Віталіни Ющенко Домініка. Доньки президента Софійка і Христинка вчаться у Печерській міжнародній школі. Торік син тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка закінчив гімназію ім. Лесі Українки N117 на вул. Лютеранській. Зараз тут навчається прийомна донька співака Святослава Вакарчука.

Зараз ви читаєте новину «Усі випускники класу на Оболоні стануть пожежниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7643
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути