субота, 15 вересня 2007 07:08

У відкритий люк потрапили п"ятнадцять автівок

Автор: фото: Павло МАГНУС
  Титановий диск ”Сузукі Гранд Вітара” киянина Володимира Корельського тріснув від удару об колодязь
Титановий диск ”Сузукі Гранд Вітара” киянина Володимира Корельського тріснув від удару об колодязь

Звичайна кришка каналізаційного люку спричинила у четвер зранку велику аварію на Набережному шосе.

ДТП сталося на відрізку між мостами Метро та Пішохідним. Чавунна кришка тріснула й розлетілася на шматки. У колодязь в"їхали по черзі аж п"ятнадцять легкових автомобілів. Дистанція між ними була надто малою, тому водії не встигали вчасно помітити загрозу на дорозі і зманеврувати.

— Їхав на роботу, на годиннику було 10.15. Машини рухалися з дистанцією метрів 15. Швидкість була невисока — 50–60 км/год. Я наїхав на люк переднім лівим колесом, почув хлопок. Відчув, як у машини провалилося заднє колесо, її кинуло в бік. Зупинився, побачив, що титановий диск поламаний на друзки. Одразу викликав ДАІ, — розповідає "ГПУ" киянин Володимир Корельський, 45 років.

Слідом за Володимиром на відкритий люк натрапило ще 14 автомобілів. Шість із них пошкоджені найбільше. У одного "Ланоса" від удару розлетівся піддон, мастило розтеклося дорогою. В іншого "Ланоса" вирвало колесо. Пошкодженими стояли "мазда", "дачія", "форд" та "Сузукі Ґранд Вітара". У "мазди" пробито бензобак. Інші водії, які попали в колодязь, міняли пробиті колеса та їхали далі.

Шляхово-експлуатаційне управління Печерського району приїхало на місце пригоди раніше за інспекторів ДАІ. Працівники відразу накрили колодязь новою кришкою. Дослідили тріснуту і з"ясували, що вона була бракованою.

— Це заводський брак. Кришка мала всередині стару тріщину. У розломі в чавуні було видно пухирці від повітря. Сам матеріал, із якого робили кришку, був якийсь пористий. Мабуть, збитки відшкодовуватиме компанія, яка виготовляла кришки. Там попереджали, що на тисячу кришок трапляється одна бракована. Мабуть, це й була вона, бракована, — розповідає "ГПУ" Валентин Підгорецький, 33 роки, старший майстер дільниці гідротехнічних споруд Печерського району.

У ШЕУ Печерського району "ГПУ" розповіли, що браковану кришку на Набережному шосе встановили в кінці березня 2007-го. Її виготовила компанія "Будшляхмаш", яка розташована в Києві на вул. Кабельній, 12. Печерський район у березні купив там десять таких кришок і поставив усі на Набережному шосе. Одна кришка повинна "легко" витримувати 25-тонне навантаження.

— Три місяці тому на цьому ж відрізі Набережного шосе, але з іншого боку, теж тріснула кришка. При цьому ніхто не постраждав — завдяки водієві, який зупинився перед люком і викликав нас телефоном. Ми швидко приїхали, поставили нову. Таке, щоб у відкритий каналізаційний люк потрапило одразу кілька машин, у Києві трапляється раз на декілька років, — каже "ГПУ" Валентин Підгорецький.

За словами спеціаліста, кришки від каналізаційних люків на Набережному шосе останнім часом часто зривають міські "шумахери", як правило, вночі. Вони їздять, перевищуючи швидкість, деколи розганяються й до 200 км/год. Повітряний потік, який утворюється за потужним авто, просто здуває кришки, каже Валентин Підгорецький.

Зараз ви читаєте новину «У відкритий люк потрапили п"ятнадцять автівок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі