пʼятниця, 03 жовтня 2008 10:18

У столичному транспорті зникнуть компостери

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Олександр Зінченко каже, з січня більшість киян перейдуть на нові транспортні картки
Олександр Зінченко каже, з січня більшість киян перейдуть на нові транспортні картки

2009-го мерія запровадить транспортну картку киянина. Олександр Зінченко, 51 рік, керівник робочої групи міськради, що вивчає транспорт столиці, розповідає "ГПУ" про нововведення.

У чому суть транспортної картки?

— Зараз талон компостують, а контролери перевіряють його в пасажира. Усе це — ручні процедури, які не дозволяють облікувати пасажирів і рух транспорту. Картка працює по-іншому. Пасажир заходить у салон, його картку автоматично реєструє спецприлад — валідатор, який висить на дверях. Він зчитує інформацію на відстані до метра. Картка, головне, позбавляє пасажира потреби компостувати талон. Після кожної поїздки з неї знімуть оплату за проїзд. Купити картку зможуть не лише кияни.

Коли картку введуть у обіг?

— Це вже роблять. Протягом жовтня систему тестуватимуть, випробовуватимуть. Думаю, підготовчу роботу завершать до листопада. 2008 року транспортну картку введуть на кількох маршрутах "Київпастрансу". Хочемо, аби з 1 січня нею користувалися більшість киян.

Де продаватимуть картки?

— У касах метро, кіосках. Один такий стоїть біля автобусної зупинки напроти річкового вокзалу. Можна побачити, як виглядатиме транспортна картка.

Чи є нині у столиці транспортні засоби, обладнані для зчитування карток?

— Кілька таких автобусів є в "Київпастрансу". Зараз транспорт обладнують валідаторами. Гадаю, їх встановлять у сотнях тролейбусів, автобусів і трамваїв.

У разі викрадення картки злодій зможе користуватись нею?

— Якщо пасажир втратить картку, слід одразу повідомити у відповідний сертифікаційний центр. Там зупиняють її використання. На неї піде три-чотири місяці.

Картка діятиме лише на маршрутах "Київпастрансу"? Чи її "прийматимуть" приватні маршрутки?

— Спершу її введуть для "Київпастрансу" та метро. Із приватними перевізниками угод поки що не підписували. Думаю, громадяни оцінять зручність нововведення. І перевізники будуть змушені увійти в цю систему. За нашими розрахунками, картка економить 15 відсотків часу водія. Він не відволікатиметься від руху.

Зараз ви читаєте новину «У столичному транспорті зникнуть компостери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі