пʼятниця, 22 червня 2007 07:00

У сміття кияни викидають цілі буханки хліба

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Хлопці обідають хлібом, знайденим на міському сміттєвому полігоні №5, що по Обухівській трасі. Безпритульні кажуть, що у столиці кожне звалище має свого господаря
Хлопці обідають хлібом, знайденим на міському сміттєвому полігоні №5, що по Обухівській трасі. Безпритульні кажуть, що у столиці кожне звалище має свого господаря

Частина жителів Києва не втомлюються скаржитися, що місто потопає у смітті. За статистикою дзвінків до столичного колл-центру, саме сміття та забудова дитячих майданчиків хвилює киян найбільше. Тим часом деякі громадяни знаходять у відходах роботу, цінності, а то й душевну втіху.

— Ми з них харчуємося, вдягаємося, заробляємо гроші, — каже 38-річний Андрій, без постійного місця проживання. — Кожна мусорка має свого хазяїна. Якщо бачимо, що вліз чужий, влаштовуємо розборки.

Вивозять сміття з вулиць Києва щоночі 11 дрібних і 5 великих сміттєпереробних компаній — "Київспецтранс", "Грінко", "Володар Рос", "Альт-Фатер", "Селтікс". Кожна обслуговує по декілька ЖЕКів у  районах міста.

Водії та вантажники 19 сміттєвозів компанії "Грінко" працюють у дві зміни по 8 годин. Їхні машини можна впізнати за зеленим кольором і емблемою — мурахою. Обслуговують ЖЕКи у Подільському, Печерському та Голосіївському районах і весь Шевченківський район.

На заводі люди, переважно жінки, відбирають зі сміття пластмасові пляшки, скляні сортують за кольорами, папір, поліетиленові пакети, стакани, алюмінієві банки.

— Потім їх продаємо, — каже керівник проекту з роздільного збирання компанії "Грінко" Ганна Таранцова, 23 роки.

Називає ціни: 450–750 грн за тонну макулатури або прозорого скла, 900–1100 грн — за таку ж вагу чорного металу. У п"ять разів більше беруть за кольоровий метал.

Спочатку приносив крісла, люстри, стільці, телефони

У вівторок на заводі "Грінко" 53-річний майстер Микола Самойленко гайковим ключем лагодить залізний сміттєвий бак. Одягнений чоловік у темний спецодяг, руки в нього порепалися.

— Люди викидають дуже багато хліба. Про це весь завод говорить — і вантажники, і сортувальники, — каже чоловік.

Два тижні тому "Київхліб" заявив, що планує на 20–25 коп. підняти ціни на хліб, зокрема на "Український" та батон. Після цієї та схожих новин інших виробників громадськість обурюється, політики роблять голосні заяви. Прем"єр Віктор Янукович пригрозив звільнити весь аграрний блок уряду.

— І то не маленькі шматочки викидають, а по півхлібини, цілі буханки, — ділиться досвідом Микола Самойленко. — Навіщо його купувати, коли потім кинути до сміття?

— У мусорі можна знайти річ, яку ніколи не купиш, — посміхається 45-річний Микола Гончаренко, працівник "Грінко", який вантажить сміття у Шевченківському районі. — Я ось знайшов робочий відик. Ясний перець, забрав його додому. Не викидати ж далі. Підбирали часи, знаходили гроші.

Знахідки у смітті бувають і жахливими.

— Якось привезли на завод мертву дитину, обмотану в целофан, — каже Микола Семенович. — Місяць тому з мусорного бака в кузов викинули бомжа. Він обмотався в кульок, щоб не намокнути під дощем, і ліг спати між сміттям. Ми не бачимо, що то людина. Добре, що не включив прес, його б перетерло на пісок. Виліз із кузова весь у помиях, почав лементувати. Мабуть, у нього таке вже не вперше. Вони лягають спати впритул до баків. У кращому разі, видно голову чи ноги. Доводиться все обдивлятися, щоб не задавити автомобілем чи баком.

Деякі кияни мають пристрасть до сміття, хоч і не безпритульні. 63-річний пенсіонер Володимир Олександрович вже чотири роки щодня проглядає сміттєві баки в місті. Живе у двокімнатці на Солом"янці з дружиною. Два сини виїхали до Москви 11 років тому.

— Моя жінка живе в іншій кімнаті, від мене відмовилася через сміття. А я — Плюшкін, — посміхається чоловік. — Спочатку приносив крісла, люстри, стільці, телефони. А потім почав і харчуватися звідти. Знаходжу всілякі делікатеси — рибу, ковбаси, сир. Удома пережарюю і смачно вечеряю.

За одну добу тільки "Грінко" перероблює близько 150 т відходів. З усього Києва їх збирають понад 700 т.

Гуркітливі сміттєві баки можуть замінити пластиковими

Відходи з київських дворів збирають переважно ночами. Кияни скаржаться, що сміттєвози не дають їм спати.
— Ми проживаємо в "хрущовці". Тут якщо йти на каблуках, то весь будинок почує, — обурюється 23-річна Наталія Драч, яка мешкає на вулиці Васильківській, 49. — Цього гуркоту не можна витримати. Ми телефонували в ЖЕК. Нам сказали, що графік вивозу сміття не зміниш.
— Ми хочемо перейти на пластикові контейнери, щоб не заважати людям у нічний час, — каже 23-річна Анна Таранцова. — Але проблема в тому, що сміття може загорітися від недопалка, відповідно контейнер теж. Тому ЖЕКи не хочуть переходити на ці баки.

Зараз ви читаєте новину «У сміття кияни викидають цілі буханки хліба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі