середа, 16 липня 2008 07:08

У слідчому ізоляторі облаштують камери підвищеного комфорту

До кінця року в Київському слідчому ізоляторі на Лук"янівці облаштують десять камер підвищеного комфорту для тимчасово ув"язнених, які чекають вироку суду. Старі вікна замінять на пластикові. Усередині камери зроблять євроремонт із застосуванням сучасних будматеріалів. Вхідні металеві двері обіб"ють деревом.

Переоблаштувати старі камери в так звані віп-кімнати для проживання вирішив начальник Київського слідчого ізолятора Олександр Балдук, 45 років.

— Ідея виникла рік тому, — каже "ГПУ" Балдук. — Гроші на ремонт виділяться з благодійного фонду, який існує вже кілька років на базі СІЗО. Ця організація має власний рахунок. Зібрані кошти та на що їх тратять фіксує бухгалтерія. Перевірок контрольно-ревізійного управління чи правоохоронних органів ми не боїмося. Зараз складаємо кошторис і механізм узаконення таких кімнат із вищим керівництвом.

Гроші на благодійний фонд перераховуватимуть рідні та друзі тимчасово ув"язнених. Начальник Лук"янівського СІЗО каже, що за рахунок благодійного фонду вдалося відремонтувати лікарню. У шести палатах поміняли старі вікна на пластикові. У 10 палатах установили сучасні туалети, пофарбували стіни. Усього в лікарні — 36 палат. За рахунок фонду цього року зробили косметичний ремонт коридорів на території СІЗО.

— Інколи родичі підсудного перераховують гроші на ремонт камер, — веде далі Балдук. — Вони хочуть покращити умови тимчасового проживання. Ми проти цього не заперечуємо. Багато камер, у яких подовбані стіни, і вони потребують ремонту.

Скільки було відремонтовано кімнат, Балдук не каже. Із його слів, ремонт там незначний, поверхневий. Але додає, що камери, які планують відремонтувати до кінця року, суттєво відрізнятимуться від звичайних.

— Стару штукатурку обіб"ємо, — розповідає Балдук. — Стіни обробимо, поштукатуримо сатенгіпсом. Потім пофарбуємо їх у приємні кольори. Камера матиме всередині вигляд єврокімнати. Для більш комфортного проживання встановимо електричний вентилятор. Старий туалет поміняємо на сучасний унітаз, установимо новий умивальник. Також у кімнаті буде телевізор і холодильник. Можливо, встановимо сучасні ліжка та супутникове телебачення. Двері обіб"ємо деревом. Метраж цих кімнат не збільшиться — 10 квадратних метрів. Проживатиме в них двоє чоловік.

За проживання в такій кімнаті підсудний сплачуватиме місячну оренду. Але ціну за тимчасове проживання керівництво поки не визначило.

— Із орендною платою поки не визначилися, — продовжує Балдук. — Я хочу, аби оплата проводилася офіційно, через управління з питань виконання покарань Київської області.

Голова правління Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров, 40 років, каже, що відремонтувати стару камеру й перетворити її на "віп-хату" може лише той підсудний, у якого є гроші. А ремонту потребують усі камери тимчасового утримання на території Лук"янівського СІЗО.

— Утримання такої кімнати обходитиметься підсудному в 500–600 доларів щомісяця, — каже Багіров. — Плюс витрати на ремонт камери, але сума залежить від того, на скільки розщедриться підсудний. За відповідну плату він зможе нормально харчуватися, їсти бутерброди з чорною ікрою, шашлики — та все, що захоче. Але ні один ремонт не покращить умови проживання підсудного в камері СІЗО. Люди там не живуть, а виживають. Ви б знали, який там страшний сморід! Навіть якщо й будуть ці камери підвищеного комфорту, то сидіти в них будуть заможні люди.

Зараз ви читаєте новину «У слідчому ізоляторі облаштують камери підвищеного комфорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі