четвер, 04 вересня 2008 20:09

У "Школярику" розформували другий клас

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Група три- й чотирирічних дітей ”Дзвіночки” в дитсадку ”Школярик” у провулку Мефодіївському. Дітлахи зайняли кабінет, у якому раніше навчались першокласники
Група три- й чотирирічних дітей ”Дзвіночки” в дитсадку ”Школярик” у провулку Мефодіївському. Дітлахи зайняли кабінет, у якому раніше навчались першокласники

У школі-дитсадку "Школярик", що в пров. Мефодіївському, 4а в районі Київського політехнічного інституту, бум дошкільнят. Директор не встигає приймати усіх батьків, які хочуть влаштувати дітей у заклад.

Із вересня "Школярик" не набирає на навчання першокласників. Розформували також другий клас. Навесні заклад отримав наказ Шевченківської райдержадміністрації тимчасово припинити набирати на навчання дітлахів-першокласників. Тих учнів, хто мав навчатися в другому класі, батькам слід перевести до інших шкіл. Замість них потрібно формувати групу з дошкільнят, зазначено в документі.

Нині в кабінеті директора щодня сидять десятки батьків. Найчастіше приходять на прийом матері. Вони хочуть влаштувати у "Школярик" трирічних дітей. Декретна відпустка закінчується, тому й шукають, куди віддати дитину.

— Групи дошкільнят у нас сформовані, але відмовити батькам не маємо права. У старшій групі має навчатися не більше 20 дітей. У одній зараз — 26. Є групи, у яких по 22, 23, 24 дитини, — каже директор Світлана Мартинюк, 44 роки.

Звичайний дитсадок перетворили на школу-дитсадок сім років тому. Окрім дошкільнят, у ньому навчалися учні початкових класів — із першого до четвертого. Батькам було зручно приводити дітей дво- або трирічними. У першому класі вони мали обідній сон. Харчувалися чотири рази на день. Переводили дітей до п"ятого класу в інші школи.

Цей садок у мікрорайоні Київського політеху був найбільшим, бо мав 12 груп.

— Ще років п"ять–сім тому не було такої високої народжуваності. Тому одне наше приміщення орендувала сусідня школа N102, — пояснює Мартинюк.

Анна Крамаренко, 28 років, — мати дівчинки, яка закінчила перший клас у "Школярику" 2008-го. Документи доньки Анна забрала зі школи-дитсадка в середині серпня. Жінка каже, що із донькою шкодують за "Школяриком". У початкових класах діти поглиблено вивчали англійську.

Усіх дітей, які мали перейти в "Школярику" до другого класу, влаштували в сусідні школи — NN101 і 102.

10 років тому в Шевченківському районі закрили п"ять дитсадків. Нині в них працюють податкова, ліцей, соціальна служба та гуртожиток. Заступник мера Віталій Журавський, 53 роки, повідомляє, що міська влада звернулася до уряду, аби той відновив статус дошкільних навчальних закладів усіх відомчих дитсадків міста, які використовують не за призначенням. А також щоб їх передали до комунальної власності міста.

— Зараз у Києві є 52 дошкільні навчальні заклади відомчого підпорядкування. Із них за прямим призначенням використовують 13. Інші або пустують, або здані в оренду комерційним структурам, або навіть продані чи знесені, — каже Журавський.

З його слів, якби всі відомчі дитсадки відновили роботу, то в столиці з"явилося б 6572 місця для дітей. У місті бракує 6 тисяч місць у дитсадках.

Зараз ви читаєте новину «У "Школярику" розформували другий клас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі