пʼятниця, 06 липня 2007 07:01

У селі Семигори росте груша Кайдашів

"У нас у селі дев"ять ставків. В одному з них утопився Омелько Кайдаш. Старі люди досі сперечаються, в якому", — розповідає голова села Семигори Богуславського району Валентина Шевченко.

Семигори на півдні Київщини — саме те село, де жили герої відомої повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім"я". Сільська рада за два місяці обіцяє добудувати музей-садибу Кайдашів. Але вже зараз запрошують подивитися на грушу, за яку сварилися Кайдашеві свекруха, невістки та онуки.

У Києві вже обрали сім див міста. Визначають найцікавіші місця в Україні. Обласне управління культури та туризму склало список семи див столичного регіону. Найбільш відомими з них є парк "Олександрія" у Білій Церкві, національний заповідник "Переяслав" у Переяславі-Хмельницькому. "ГПУ" доповнила список ще кількома місцями, що варті відвідин.

— Катерина Білокур щодня чула гуркіт трактора за вікном. Але одного дня трактор гурчав дуже гучно, так, що вже художниці працювати стало несила. Може, ремонтувати його було треба. Вона вийшла надвір — так і написала картину "Колгоспне поле", — усміхається Ольга Шереметьєва із села Богданівка Яготинського району. — Вона не любила, щоб хтось підглядав, як вона малює. Ховалася з роботою в садку. Давала сусідським дітям цукерки, аби не дивилися.

Всесвітньо відома художниця Катерина Білокур, яка віртуозно малювала квіти, весь свій вік прожила в Богданівці. Зараз у селі існує її музей-садиба, який очолює Ольга Шереметьєва.

— Біля садиби 200-річний в"яз, по ньому й упізнають, — каже жінка. — У хаті на столі ми розклали пензлі, які Катерина Василівна зробила сама, та скельце, де розводила фарбу.

Місто Славутич за 200 км на північ від Києва — наймолодше місто в Україні. Воно нагадує Калінінградську область у Росії або країну Лесото у Південно-Африканській Республіці. З усіх боків місто оточує Чернігівська область. Однак за адміністративним поділом це Київщина. Славутич зводили в 1988 році для жителів Прип"яті після аварії на ЧАЕС.

Славутич не має вулиць, а тільки квартали. Їх 12, серед них: Бакинський, Вільнюський, Єреванський, Київський, Московський, Ризький, Талліннський, Тбіліський...

— Будували робітники з восьми республік Радянського Союзу. На честь їхніх міст і назвали квартали, — розповідає 52-річний Сергій Акулінін із міської ради Славутича.

Фірма "Чорнобильзовнішсервіс" проводить двогодинні екскурсії вулицями Славутича.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у селі Пархомівка Володарського району входить і до списку семи див України.

— Колись Пархомівка належала російському магнату Вікторові Голубєву, — розповідає вчителька місцевої школи. — Він планував побудувати тут цегельний завод, але друзі умовили його, що краще церкву. Будувати почали 1903 року. Микола Реріх був гарним знайомим Голубєва, розробив для храму 13 ескізів мозаїк. Дві з них, "Покров Богоматері" та "Спас Нерукотворний", відомий художник, поет, мандрівник Микола Реріх таки виклав у храмі.

У райцентрі Згурівка у 1837 році київський віце-губернатор Аркадій Кочубей заснував дендропарк площею 309 гектарів. На честь своєї дружини, як і Станіслав Потоцький Софіївку в Умані. Дружину Кочубея, до речі, також звали Софією. Садівника привезли зі Швеції.

— Маєток Кочубеїв не зберігся, але у нас росте трьохстовбурова сосна у формі тризуба, яка стояла перед входом у нього, — каже заступник директора з навчально-виховної роботи Згурівської загальноосвітньої школи Надії Макаренко. — Є 150 видів дерев. Модрина, туя,  суга, навіть каучукове дерево.

У кількох районах Київщини досі збереглися Змієві вали. За легендою Змій нападав на жителів Подніпров"я, аж поки Кирило Кожум"яка не поборов його і не запряг у плуга. Начебто Змій дотягнув плуг до води, де випив її забагато й загинув. Вивернута з проораної Змієм борозни земля утворила величезні насипи.

Змієві вали порівнюють із Великою китайською стіною. Дослідники вважають, що колись вони захищали осілих слов"ян від кінноти степових кочівників. Два фрагменти валу до цього часу збереглися поблизу села Круглик Києво-Святошинського району.

Місто Славутич не має вулиць

 За 20 кілометрів від Києва, в селі Нові Петрівці Вишгородського району, 3 листопада 1943 року війська 4-го Українського фронту почали наступ, після якого через три дні звільнили столицю від фашистів. Зараз тут, на Лютіжському плацдармі, працює Державний музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 році".

А під селом Білогородка Києво-Святошинського району є один з найбільших при Києві дотів. Там знімали фільм жахів "Штольня".

— Три поверхи лабіринтів ідуть під землею, — розповідає Павло Зуб"юк, який мандрує Київщиною.

Біля села Ясногородка за 35 кілометрів від столиці можна відвідати найбільшу в Україні страусячу ферму. А в селі Нові Безрадичі Обухівського району — подивитися на найдорожчі особняки в Україні.

Переважно всі вони розташовані на вулиці Підгірній. Там має дві дачі Віктор Ющенко, екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков, колишній голова "Нафтогазу" Олексій Івченко, керівник охорони екс-президента Леоніда Кучми Володимир Ляшко. У село можна доїхати маршруткою N309 —  кожні півгодини вона відправляється від автостанції Видубичі.

Зараз ви читаєте новину «У селі Семигори росте груша Кайдашів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі