пʼятниця, 28 грудня 2007 07:05

У місті за рік знищили 120 тисяч пацюків

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Лікарі-дезінфекціоністи Людмила Томашевська (праворуч) і Наталія Якубчик перевіряють отруту для щурів у підвалі гастроному на вул. Туполєва
Лікарі-дезінфекціоністи Людмила Томашевська (праворуч) і Наталія Якубчик перевіряють отруту для щурів у підвалі гастроному на вул. Туполєва

"За нашою інформацією, щур вкусив за палець продавця-касира. Жінка працює в гастрономі. Треба терміново перевірити всі приміщення. І з"ясувати — чи вкусив він жінку на роботі, чи, може, десь за містом", — наказує підлеглим Людмила Томашевська, 53 роки, лікар-дезінфекціоніст Шевченківського району.

По обіді з державного міського медичного виробничого підприємства "Профілактична дезінфекція", що на вул. Дмитрівській, 25/1 виїжджає службове авто. Кореспонденти "ГПУ" теж їдуть разом із Людмилою Томашевською на Нивки на вул. Туполєва, 21, де розташований магазин. Медик дорогою багато і захоплено розповідає про пацюків.

— Це надзвичайно розумна тварина, — каже Людмила Іванівна. — Природних місць для проживання пацюків у містах майже немає. Дороги заасфальтовані, земля — забетонована. Але вони розвивалися разом із людськими технологіями. Навчилися жити в "спартанських" умовах. Ви знаєте, що їхні нори — дуже подібні до людських помешкань? Що вони мають "кухню" і що харчуються всім сімейством лише в цій "кімнаті"? Мають "спальню" і розмножуються виключно в ній. А окреме місце щури відводять під туалет.

Найбільше в Києві поширений синантропний, сірий різновид щурів, — веде далі Людмила Томашевська. Сірий пацюк — це назва виду. Його хутро має різні відтінки: від світло-сірого  до темно-коричневого. Ці щури майструють собі житла поруч із людськими помешканнями. Як правило, поряд із будинками, сміттєпроводами, сміттєвими баками, занедбаними підвалами у землі, на глибині 50–70 см, вигризають нори.

Приїжджаємо до магазину, на вході зустрічає власниця, Юлія Третьякова. Проводить нас у кабінет.

 Пацієнт зайшов до туалету, сів на кружок, а там його пацюк цапнув

— Це точно сталося не в магазині, ми вже все з"ясували, — з полегшенням зітхає жінка. — Щур вкусив Аню на дачі. Його притягнув домашній кіт. Аня спробувала визволити щура із котячих зубів. Щур якось викрутився і вкусив її за пальця. У нас усе нормально. Працівники постійно стежать, аби була отрута, — додає вона. Касирка тепер якийсь час проведе на лікарняному.

Людмила Томашевська 26 років тому закінчила Київський університет ім. Т. Шевченка, за спеціальністю біологія. Потім влаштувалася у державну дезінфекційну станцію. Відтоді керує бригадою, до якої входить 43 спеціалісти.

— Стати лікарем після університету не вдалося. Зате я 25 років захищаю киян від щурів, — розповідає жінка.

Спеціаліст пригадує два найяскравіші випадки за час своєї роботи в станції. Перший стався 20 років тому в терапевтичному відділенні райлікарні на вул. Зоологічній, що на Лук"янівці.

— Це були дуже старі корпуси, з обшарпаними стінами, старою каналізацією. Через неї щур якось потрапив в унітаз. Пацієнт зайшов до туалету, сів на кружок, а там його пацюк цапнув за заднє місце, — згадує Людмила Іванівна. — Нині там уже немає тієї лікарні.

Другий випадок, теж давній, стався на м"ясокомбінаті, розташованому в Дарниці. Дезінфекціоністи були шоковані, побачивши, скільки там щурів. Уся виробнича площа заводу була в суцільних норах.

— На одному квадратному метрі нараховували по 50 нір. Підлога — як решето, погризена.

У "Профілактичній дезінфекції" кажуть, пацюки найчастіше живуть поблизу базарів, на прибережній території, у приватному секторі.

— Найбільший на сьогодні розсадник щурів у місті — уздовж залізничних колій, що йдуть від вокзалу в бік Московської площі. Незаймана зона вздовж річки Либідь, її ніхто не обслуговує. Там і розмножуються щури. А потім перебігають відгодовуватися на базар "Бон-Апетит", що на площі Привокзальній, 1. На інших міських ринках пацюки теж є, але не так багато. І в приватному секторі теж — щурячий заповідник. На жаль, профілактичні служби його не обслуговують, і місцеві самі борються з паразитами, розкладають отруту. А це — не дуже ефективно.

— А труїти щурів наступного року ми все одно будемо, — каже "ГПУ" В"ячеслав Сидоренко, 20 років, лікар-дезінфекціоніст Солом"янського району. — Хоч це і рік Щура, але він — паразит і несе загрозу для людей.

Здохлих тварин викидають у загальні смітники

За даними державної дезінфекційної станції, її спеціалісти протягом 2007 року знищили в Києві 120 тис. пацюків. Працівники обходять території, оброблені щурячою отрутою, збирають здохлих тварин у звичайні мішки, міцно зав"язують їх. Кожну мертву тварину фіксують, обліковують, а потім викидають до загального смітника.
— За правилами, тіла мертвих щурів необхідно обробляти хлорним вапном і після цього закопувати в землю щонайменше на півметра. Але робиться так украй рідко, лише коли є умови. Київ весь заасфальтований, закопувати мертвих тварин ніде, — пояснює Людмила Томашевська.
Окрім державної дезінфекційної станції, профілактичною дератизацією — знищенням пацюків — у Києві займаються ще 20 приватних підприємств.

Зараз ви читаєте новину «У місті за рік знищили 120 тисяч пацюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі