вівторок, 08 квітня 2008 07:10

У метро їздять картини художників

Автор: фото: Наталя Чубенко
  Графіка Наталії Кохаль ”Біле мереживо” у вагоні метро Київського метрополітену
Графіка Наталії Кохаль ”Біле мереживо” у вагоні метро Київського метрополітену

"Дивися, як прикольно! Від них отримуєш насолоду, правда", — студентка Ольга Богославська, 18 років, показує подрузі картину Наталії Кохаль "Троянда".

Із 4 квітня Сирецько-Печерською лінією метро курсує потяг без реклами. Натомість п"ять вагонів усередині обклеїли репродукціями картин п"ятьох міських художників. Тут є роботи Олени Лісовської, Наталії Кохаль, Галини Попінової, Олександри Ольхової, Лариси Пуханової. У вагонах по 20–25 творів кожного автора. Це репродукції у вигляді наклейок розміром 25х80 см.

Перед тим як клеїти їх, у вагонах зняли рекламу та помили стіни.

— Ціль акції — зробити метро добрішим. Аби ті, хто знаходиться тут у стресовому стані — через велику кількість людей, швидкість і шум, — ліквідували негативні емоції, — розповідає начальник столичного метрополітену Петро Мірошников, 51 рік.

Заходячи до вагонів, пасажири оглядаються, розглядають картини.

— Як побачив їх, аж на душі стало радісно — як перед Пасхою. Це краще, аніж безграмотна реклама у вагонах, — каже Євген Одинцов, 70 років. Колись чоловік працював начальником управління в міністерстві промислової політики.

На станції метро Дружби народів до вагона заходить Катерина Собченко, 64 роки. Задивляється на абстрактну картину Олени Лісовської, де зображені яблука й геометричні фігури.

— Мені не нравиться. Понаклеювали тут всього. Якби вставили в рамочку, було б краще. Наклейки загрязняють вагони, — говорить вона.

— Мені подобається ця картина — "Сонячний зайчик". Вона добра й лагідна. Душа відпочиває, як дивишся. У транспорті стільки скандалів. Люди роздратовані, обзиваються. Хтось комусь на ногу наступить. Я дивилася за людьми від станції Золоті ворота і до Сирця. Вони усміхалися! Значить, таке треба робити надалі, — переконана бухгалтер Тетяна Коротаєва, 52 роки.

Наталія Сухоліт, куратор мистецького проекту, вважає: художникам слід виставляти твори в метро. За словами жінки, пересічна людина нечасто ходить у галереї через брак часу і необізнаність із мистецьким середовищем. Вона розповідає, що відбирала твори, які мають позитив.

— Наталія Кохаль і Галина Попінова — онучки міських художників періоду соцарту — Петра Слютая і Галини Зорі. Олександр Ольхов створює щороку 100 картин — кожні три дні по роботі. Лариса Буханова виставляється в Нью-Йорку. Якщо людина протягом дня проїде у цих вагонах метро, то огляне близько ста картин. Тоді можна вважати, що вона відвідала серйозну виставку, — додає Наталія Сухоліт.

Петро Мірошников каже: метрополітенівці хочуть зробити "студентський вагон". Аби дорогою до інституту спудеї повторювали домашні завдання.

— У такому вагоні можна вивісити закони фізики, формули з вищої математики, тригонометрії. Краще зробити це до літньої сесії, — говорить Мірошников.

Зараз ви читаєте новину «У метро їздять картини художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі