У пекарнях Києво-Печерської лаври з наступного тижня почнуть випікати паски: для паломників із понеділка, для братії від Чистого четверга.
— Щороку на Великдень ми печемо для монахів тисячу пасок, а на поминальні дні триста, — розповідає керівник братської трапезної 45-річна Галина Філіпова.
— Почнемо пекти з молитвами о сьомій ранку. Готуватимемо до суботи. Маємо свої рецепти. На пасочки використаємо 500 кілограмів борошна й 1500 яєць.
Галина Петрівна каже, що у пекарні будуть задіяні чотири людини. Кожний матиме свої обов"язки: один працюватиме кочергою в печі та садовитиме форми, другий збиватиме яйця, третій міситиме тісто, а четвертий вироблятиме паски. У пекарні для паломників паски пектимуть ще тиждень після Великодня.
— Торік ми спекли 1000 пасок. Але тоді їх дуже швидко розібрали, — розповідає комірник Лаври Роман Чорнобай. — Цього року спечемо вдвічі, а то й утричі більше. Ціна великоднього хліба залежатиме від прикрас.
Торік звичайну паску без оздоблень і корзинки продавали за 3,5 грн.
Коментарі
1