середа, 14 листопада 2007 07:11

У креветках знайшли забагато миш"яку

Спеціалісти громадської організації "Експерт" виявили підвищений вміст миш"яку в 77% тих креветок, якими торгують у місті.

Такі дані оприлюднили фахівці організації, проаналізувавши продукцію дев"яти торговельних марок. Сім із них пропонують креветки, в яких концентрація миш"яку перевищує допустиму в 1,5 разу. У продуктах марок "Марісол", "Водный мир", "Вічі", "Ройял Ґрінленд", "Сірена", "Кароліна" й "Нортон" вміст цього мікроелемента становить від 6,12 до 8,86 мг/кг (норма — не більш як 5 мг/кг).

Показники миш"яку в продуктах марок "Агама" і "Нордік Сіфуд" у нормі — 3,63 і 4,66 мг/кг відповідно.

— З"ївши два кілограми м"яса креветок із підвищеним вмістом миш"яку, людина отримує серйозну інтоксикацію, — зауважує Ігор Потапов, керівник "Експерту". — Він виводиться з організму кілька років, накопичується в печінці, легенях, кишках.

Токсична доза для людини становить 5–50 мг/кг, а летальна — від 50 до 340 мг/кг.

— Отруїтися такими креветками важко, якщо їх не вживати кілограмами. Звісно, інтоксикація є, але незначна, — каже "ГПУ" біолог Тетяна Гладун. — Це можна порівняти з сигаретами. Крапля нікотину вбиває коня, але в цигарці міститься міні-доза отрути. Тому людина не вмирає одразу, а повільно отруюється.

Зараз ви читаєте новину «У креветках знайшли забагато миш"яку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі