середа, 16 вересня 2020 15:27

У Києві відкрили меморіальну дошку Гонгадзе
3

Сьогодні, 16 вересня, у Києві відкрили меморіальну дошку, присвячену журналісту та Герою України Георгію Гонгадзе. Саме 16 вересня минуло 20 років із дня зникнення та убивства журналіста.

Пам'ятну дошку встановили на фасаді Національної спілки журналістів. Спроєктував дошку за ініціативою Київради скульптор Василь Маркуш, повідомив "Вечірній Київ".

Фото: bigkyiv.com.ua

"Гонгадзе зробив величезний внесок у розвиток незалежної України, незалежних ЗМІ та у розвиток свободи слова. Він поклав своє життя за Україну. Зухвале вбивство Георгія поставило точку відліку в українській журналістиці", - зазначив Олександр Нікоряк, директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва поділилась результатами опитування серед підлітків, які навчаються у школі на проспекті Гонгадзе.

"Він - грузин, він - футболіст київського "Динамо", він - герой Небесної сотні, він - пам'ятник у сквері неподалік мого будинку, він підняв прапор перемоги над Рейхстагом. Такими були відповіді підлітків. Тому сьогодні я хочу, щоб ми повернулись у 2000 рік і усвідомили, яку велику ціну заплатив Гонгадзе за зміни в Україні", - розповіла Мусаєва.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна значно покращила свою позицію у рейтингу свободи преси

16 вересня 2000 року зник журналіст Георгій Гонгадзе. 2 листопада знайшли його обезголовлене тіло в Таращанському лісі, за 70 км від столиці. Лише через 9 років у Київській області виявили череп журналіста. Мати Георгія до кінця життя не вірила, що останки належать синові. Вона померла у 69 років 30 листопада 2013-го. Георгія поховали лише 22 березня 2016 року. Йому присвоїли звання Героя України.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили меморіальну дошку Гонгадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі