пʼятниця, 19 вересня 2008 07:05

У Києві повторно цвітуть каштани

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Розквітлі гілки каштанів у Києві на вулиці Полярній. Фото зроблене в четвер. На багатьох деревах поряд із цвітом висять дозрілі плоди каштанів у колючих ”кожушках”
Розквітлі гілки каштанів у Києві на вулиці Полярній. Фото зроблене в четвер. На багатьох деревах поряд із цвітом висять дозрілі плоди каштанів у колючих ”кожушках”

— О, а я не бачила. Приведу онуків, хай подивляться, — каже киянка Оксана Коваленко, 66 років.

Вісім каштанів цвітуть на вул. Полярній у Києві. Вона на північній околиці столиці. Тут є каштанова алея із 40 дерев. Білі свічки розпустилися на голих гілках тиждень тому.

— Ці восьмеро дерев узагалі якісь дивні. Навесні, коли ще сніг лежить, вони також першими цвітуть. А вперше ця аномалія сталася 10 років тому. Цвіт тримається до першого снігу. Чого так, не знаю. Кажуть, погана прикмета, — розповідає 54-річна Галина Костюк, жителька сусідньої вул. Бережанської.

— Каштани квітнуть восени в найбільш загазованих місцях Києва. У лісі таке не побачите. У центрі великих міст температура повітря завжди вища, та й клімат після дощу змінюється, — пояснює Олексій Василюк, 26 років, заступник голови Національного екологічного центру України.

— Повторне цвітіння каштанів свідчить, що ці дерева пережили стрес. Клімат змінився, похолодало, от і скинули листя. Потепліло, це сприйнято як сигнал до вегетації, тому розквітли. До чого все це призведе, ще не знаємо, — каже Надія Трофименко зі столичного ботсаду ім. Гришка.

Так само розцвіли каштани в Одесі. Але там це сталося вперше.

— Можливо, до цього призвело аномально спекотне літо, — припускає Галина Швець, завкафедрою ботаніки місцевого університету.

Керівник екологічного фонду "Зелена Одеса" Григорій Грошин пояснює цвітіння каштанів у вересні високою загазованістю центральних вулиць міста.

Торік восени в центрі Одеси розквітали липи.

Зараз ви читаєте новину «У Києві повторно цвітуть каштани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі