четвер, 22 січня 2015 22:39

У Києві пом'янули перших жертв з Небесної сотні
16

Фото: Ельдар Сарахман

Близько тисячі людей зібралися сьогодні на столичному Майдані Незалежності, щоб згадати перших жертв Майдану: Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника та Юрія Вербицького. Захід організовано фундацією "Відкритий Діалог", ГО "Вольниця", ГС "Воля Громади" та Рух Солідарності "Разам".

"Наша організація зареєстрована у Празі, в Чехії. Бо в Білорусі, як ви знаєте, це було би неможливо. Я живу в Україні разом із родиною з 2011 року. Ходив на Майдан, активно брав участь у революції як волонтер. Зараз працюю з поселенням добровольців, які воюють на Донбасі, - розповідає Дмитро Гуніч з Руху Солідарності "Разам", - З Михайлом Жизнєвським особисто знайомий не був. Дізнався про нього, коли почув, що він загинув. Сьогодні прийшов сюди згадати ці події, вшанувати пам'ять загиблих".

Також, до Дня Соборності тут же на Майдані Незалежності відбулася акція "Вічна і соборна Україна", яка поклала початок Всеукраїнському місяцю пам'яті. Активісти утворили живий ланцюг з українських прапорів навколо "Тризубу гідності", викладеного з лампадок.

Традиційно, дійство розпочали хвилиною мовчання. Люди запалили свічки на Інститутській. Кияни принесли квіти.

Далі колона рушила до стадіону ім. Лобановського. На чолі – хлопці з баннером. На ньому фото померлих з "Небесної сотні". На Грушевського вшанували пам'ять перших загиблих на Майдані героїв Небесної сотні та полеглих у війні на Донбасі. Учасники маршу скандували "Герої не вмирають".

"Михайло багато часу проводив на Майдані. Пам'ятаю, що 28 січня торік якраз збирався поїхати побачити батьків у Білорусь. От і поїхав", - розповідає у мікрофон хлопець. Стоїть під пам'ятником Валерію Лобановському навпроти стадіону "Динамо". Жизнєвського поховали на цвинтарі в селищі Знамя Труда під Гомелем, на Батьківщині, 28 січня 2014.

Біля пам'ятного знаку Михайлу Жизневському люди навколішки вшанували пам'ять білоруса хвилиною мовчання. Потім поіменно згадували всіх Героїв Небесної Сотні з різних куточків України, які загинули під час Революції Гідності в Києві.

 

Зараз ви читаєте новину «У Києві пом'янули перших жертв з Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі