пʼятниця, 27 квітня 2007 07:09

У Києві не дозволять рибалити з сітками і гарпунами

50 грн штрафу доведеться заплатити 35-річному продавцю магазину "Все для риболовлі" Русланові Мартинюку. У середу на Святошинському ринку він погодився продати рибальську сітку. Покупцем виявився директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, 40 років.

— Користуватися сітками, гарпунами, електричними вудками забороняє пункт 3.15 Правил любительського і спортивного рибальства у водних об"єктах України, — розповідає Володимир Євгенович. — А відповідальність за порушенням правил визначена в Кодексі про адміністративні правопорушення.

Мартинюк не відразу продав сітку.

— У мене немає, — каже він.

За 10 хв. погодився віддати за 40 грн. Дістав із комірки ящик заборонених снастей. Коли ж Борейко показав йому посвідчення, аж побілів від шоку.

— В Україні 10 мільйонів браконьєрів працюють, — зазначає директор еколого-культурного центру. — На руках у них 50 мільйонів снастей.

У середу Борейко представив виставку браконьєрських снастей, яка проходить зараз у Києві на вулиці Урицького. Зокрема бредень — електричний засіб для ловлі водних тварин, які живуть у норах, сітки, електровудку за 750 грн.

— Нею за годину можна впіймати 300 рибин, — розказує чоловік.

Саморобна бомба для глушіння риби коштує 1000 грн і окуповується за одне використання.

Того ж дня, 25 квітня, у Києві на мосту Метро інспектор еколого-культурного центру Валентин Григор"ян бачив чоловіків, які діставали рибу із води "павуками" — схожими на сачки сітками в рамках розміром метр на метр. Закон дозволяє користуватися тільки вдвічі меншими "павуками".

— Ми не змогли затримати цих рибалок, бо в інспектора не було при собі посвідчення, — говорить Борейко. — Але в будь-якому разі ми будемо дедалі ретельніше стежити за дотриманням правил. Особливо в період нересту!

Еколого-культурний центр надіслав листи до всіх міських рад України, де просить внести зміни до правил торгівлі на ринках і суворіше карати продавців, які незаконно продають снасті.

— Київська міська рада, на відміну від багатьох інших по Україні, відразу пішла нам назустріч, — зауважує чоловік. — Ми вже розробили проект правил торгівлі, і десь за місяць він почне діяти.

Руслан Мартинюк каже, що тепер точно не торгуватиме забороненими снастями.

— Я глянув, на рейдерів вони не схожі, прийшли з пивом, — згадує про візит Борейка. — Мені погано стало, коли він дістав посвідчення екологічної інспекції. Я написав розписку, що більше не буду продавати. Тепер через суд чекаю повідомлення щодо сплати штрафу.

Зараз ви читаєте новину «У Києві не дозволять рибалити з сітками і гарпунами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі