четвер, 06 листопада 2008 13:31

У Києві можуть відключити опалення

АЕК "Київенерго" (м. Київ) вважає ситуацію з теплопостачанням Києва загрозливою. Причиною тому є важкий на сьогодні фінансовий стан компанії, зокрема, ситуація з розрахунками за паливо.

Про це заявив голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський сьогодні на прес-конференції.

Він зазначив, що згідно із законодавством АЕК "Київенерго" для забезпечення потреб міста має одержувати з міського бюджету компенсацію різниці між тарифом і економічно обґрунтованими витратами.

Так, дотація для компанії в 2008 році має бути 790,8 млн. грн. Станом на 6 листопада "Київенерго" фактично одержало з міського бюджету лише 375,8 млн. грн. Таким чином, в розрахунках на 2008 рік компанії мають компенсувати 415 млн. грн. При цьому він додав, що на 6 листопада "Київенерго" має борг за газ перед ДК "Газ України" у розмірі 55 млн. грн. За прогнозами, в листопаді й грудні в плані придбання газу компанія має сплатити ДК "Газ України" 725 млн. грн.

Е.Соколовський зазначив, що негативна ситуація з погашення боргів за газ перед ДК "Газ України" створює загрозу стабільності проведення опалювального сезону в Києві. Подія 4 листопада, коли "Київоблгазом" на деякий час було відключено котельну в Оболонськом районі, може повторитися.

За його словами, "Київенерго" має значні кредитні зобов"язання, що також негативно впливає на загальний фінансовий стан компанії. Поточні зобов"язання компанії за обслуговування загального кредитного портфеля щомісячно становлять 10 млн. грн. Так, "Київенерго" вимушено постійно брати короткострокові кредити для розрахунків за газ через затримку отримання коштів з міського бюджету і для погашення попередніх кредитів, які, у свою чергу, теж були одержані для цієї мети. Загальна сума короткострокових кредитів становить 260 млн. грн., зобов`язання з погашення яких наступають в грудні цього року.

Крім того, для реконструкції та модернізації теплових мереж "Київенерго" було одержано кредит Світового банку у розмірі 160 млн. дол., з яких залишається сплатити 105 млн. дол.

"Київенерго" потребує збалансованої економіки. Проте, на сьогодні борги компанії накопичуються і, з урахуванням негативної ситуації з платіжною дисципліною, представляють загрозу для стабільної роботи і, зокрема, забезпечення опалювального сезону. Особливо важливе те, що схема енергопостачання Києва побудована таким чином, що у разі обмеження подачі газу ДК "Газ України" кияни будуть позбавлені частково не тільки тепла, гарячої води, але й електрики", – заявив Е.Соколовський.

Як повідомлялося, в структурі витрат АЕК "Київенерго" в частині теплопостачання 62% становить ціна на паливо, 17% - оплата праці зі всіма нарахуваннями, а ще 21% - це ремонти, інвестиційна програма, податкові зобов"язання, адміністративні, соціальні та інші витрати. Як не раз зазначала компанія, існуючий тариф на опалення майже в 2 рази не покриває витрат "Київенерго" на виробництво, передачу і постачання тепла в Києві, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Києві можуть відключити опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі